Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Hlapičinska voda mikrobiološki je neispravna

Kao što smo i predviđali, s izgradnjom vodovoda u Hlapičini krenule su i glasine o neispravnosti vode za piće u seoskom vodovodu, a da je tome tako potvrđuju i nalazi ispitivanja 6 uzoraka vode uzetih sa 6 različitih lokacija iz seoskog vodovoda. Uzorkovanje i analizu uzoraka obavio je čakovečki Bioinstitut još sredinom srpnja ove godine, a analiza je bila dovršena 20. srpnja. Rezultati su tek nedavno “procurili” u javnost i gotovo je nevjerojatno da s njima nisu bili upoznati mještani Hlapičine u trenutku kada su izašli na ulice, protestirajući protiv izgradnje “gradskog” vodovoda. Jesu li nalazi “čuvani” u Bionstitutu ili u Gradskoj upravi, sada je nevažno, ali da se na vrijeme krenulo s prezentacijom mještanima, možda ne bi bilo toliko otpora novom vodovodu.
Dok su kemijski parametri vode iz hlapičinskog vodovoda besprijekorni, mikrobiološki pokazatelji mogli bi izazvati određenu dozu opreza jer upravo su mikrobiološka ispitivanja utjecala na činjenicu da je svih šest uzoraka dobilo ocjenu po kojoj ne odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Svih šest uzoraka prema mikrobiološkim parametrima 17 i 18 (ukupni koliformi i enterokoki na 100 mililitara uzorka) nije pogodno za piće. Tako se broj kolonija koliforma kreće od 2, preko 20, do čak 160, a maksimalno dopuštena koncentracija po decilitru trebala bi biti nula. U jednom uzorku pronađeni su i enterokoki (5 kolonija na100 mililitara vode).
Kako god bilo, kvaliteta vode iz seoskog vodovoda nije tako loša da bi se od nje “umiralo” (uostalom, i u Križovcu su desetljećima pili vodu još lošije kvalitete), ali više nećemo moći govoriti o besprijekornim nalazima kojima su se voljeli hvaliti Hlapičani. Možda ovi nalazi pridonesu poboljšanju katastrofalno lošeg odaziva na sklapanje ugovora o priključenju? Do danas je ugovore potpisalo tek petnaestak kućanstava.
V.Trstenjak

Izvor: 2848