Gradovi i općine 06.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

HOĆE LI ČAKOVEC DOBITI DRUŠTVENI CENTAR?

Autonomni centar – ACT i druge članice neformalne Inicijative 1729/2, u ponedjeljak 3. studenog 2014. u dvorani Scheier u Čakovcu održale su javnu tribinu o potrebama, potencijalima i mogućnostima razvoja i pokretanja Društvenog centra Čakovec.

 

Inicijativa 1729/2 je neformalna i multidisciplinarna zagovaračka inicijativa koja okuplja 20-ak  građana, udruga, institucija, društvenih poduzetnika i svih zainteresiranih s ciljem revitalizacije prostora bivše vojarne u Čakovcu radi uspostave samoodrživog modela korištenja i upravljanja ovim javnim resursom te uspostave društvenog (društveno-kulturnog) centra.

 

Na tribinu se odazvalo 40-ak  građana, predstavnika organizacija civilnoga društva i organizacija izvaninstitucionalne kulture te drugih institucija i organizacija. Cilj javne rasprave bio je uključivanje novih pojedinaca, organizacija i svih zainteresiranih za razvoj i pokretanje Društvenog centra Čakovec te kako bi ova ideja dobila dodatnu podršku građana u zajednici. Moderator rasprave bio je Stjepan Mikec. 

 

Na samom početku javne tribine održana su uvodna izlaganja kako bi se građanima/kama predstavio koncept Društvenog centra Čakovec. Panelisti su govorili o potrebama, svrsi, koristima i mogućnostima potencijalnog centra, do sada održanim aktivnostima i planovima, sinergiji centra s različitim izvaninstitucionalnim kulturnim, socijalnim, obrazovnim i drugim sadržajima. Naglašena je i sinergija institucija (Tehnološko inovacijskim centrom Međimurje d.o.o., Međimurskim veleučilištem itd.) koje već djeluju na prostoru bivše vojarne s Društvenim centrom.

 

Nakon uvodnih izlaganja održana je rasprava u kojoj su se sudionici osvrnuli na prijašnje slične inicijative vezane uz revitalizaciju prostora vojarne te na koji način se ova inicijativa uklapa u druge razvojne planove i strategije na razini grada i županije. Govorilo se i o mogućim rješenjima korištenja zemljišta vojarne, koje je trenutno u vlasništvu Međimurske županije, te o samoj svrsi, sadržajima koji bi mogli biti dostupni u ovakvom centru, modelima upravljanja i financiranja itd. Sudionici su se složili da su do sada mapirani sadržaji poput otvorenih prostora za događanja i druženja, prostora za udruge, socijalne samoposluge, ateljea, društvene knjižnice, biodinamičkog vrta, pučke kuhinje, biciklo-popravljaone, edukacijskih dvorana i sadržaja koji osiguravaju održivost ovog modela, potrebni građanima grada Čakovca ali i šire.

 

Inicijativa 1729/2 ovim putem poziva sve građane/ke, udruge, ustanove, predstavnike lokalne/regionalne samouprave, mlade, volontere, umjetnike, poduzetnike, medije tj. svu zainteresiranu javnost da se uključe u razvoj budućeg Društvenog centra Čakovec, a sve informacije na koji način se možete uključiti dostupne su na Facebook stranici Inicijative 1729/2:

 www.facebook.com/inicijativa1729 ili putem telefona 040/390-047.

 

Izvor: 3106