Gradovi i općine 17.10.2017. 07:45. Zadnja izmjena: 17.10.2017. 07:45.

Moguća je dobitna kombinacija?

Hoće li Grad Mursko Središće kupiti komunalno poduzeće Murs-ekom?

Iz komunalnog poduzeća "Murs-ekom" d.o.o. na adresu Grada Murskog Središća stiglo je pismo namjere od dvojice vlasnika - Antuna Črešnjovca i Mirka Mesarića – o spremnosti da u cijelosti prodaju gradu svoje suvlasničke udjele u društvu.

Gradonačelnik Dražen Srpak kaže da je grad zainteresiran za otkup suvlasničkih udjela, razumljivo, nakon pregovora o cijeni temeljem ovlaštene procjene vrijednosti poduzeća s analizom poslovanja, te dodaje:

- Definitvnu odluku o kupnji može donijeti samo Gradsko vijeće, a u razmatranju te mogućnosti treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Mi imamo osnovano gradsko komunalno poduzeće "Murkom", koje bimo željeli razviti za održavanje postignutog komunalnog reda i standarda, ali kupovinom Murs-ekoma možemo do tog cilja doći brže, jer to poduzeće ima već sve što je gradu potrebno kad je riječ o ekološkom aspektu, a dodavanjem našeg operativnog kapaciteta za male komunalne zahvate ući možemo u dostruki dobitak. Prvo, s vlastitim gradskim kapacitetom izbjegavamo i za najbanalnije usluge i zahvate niske vrijednosti trom i neefikasan sustav javne nabave, a drugo – ostvarujemo pravo na povrat PDV-a, što posredno znači da nam neki troškovi padaju za 25 %!

Moramo također voditi računa i o skoroj budućnosti kada će nakon realizacije projekta aglomeracije skočiti potreba za malim komunalnim zahvatima, za čak malim investicijama, a da o održavanju visokog komunlanog standarda i ne govorimo. Moramo se odazvati očekivanjim građana koji su navikli na taj standard, premda se mora znati i to da je 15 godina komunalna naknada iste visine i što dalje, sve to manje dostatna za pokrivanje svih potreba, od održavanja zelenila do zimske službe. Vjerujem da bismo – s obzirom da "Murs-ekom" koncesionarski pokriva i više susjednih općina u zbrinjavanu otpada - mogli te iste općine motivirati da uđu u suvlasništvo radi ciljanog razvoja poduzeća koje svima treba. Kao predlagatelj proračuna sam uvrstio mogući trošak za iduću godinu, najvažnije je: Grad Mursko Središće ima financijski kapacitet i i potencijal za takvu akviziciju.

Direktor Murs-ekoma Juraj Zadravec kaže da je uzimanje komunalnog poduzeća "pod kapu" grada u okviru važećih zakonskih okolnosti logično:

- S obzirom da zakon o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. godine ograničava rast i razvoj privatnih poduzeća izuzimanjem takvih poduzeća od mogućnosti da dobiju poticajna ili besprovratna sredstva kroz projekte, a jedinice lokalne samouprave to mogu, rješenje se samo nameće. "Murs-ekom" je nositelj koncesije za zbrinjavanje otpada u Gradu Murskom Središću i još pet međimurskih općina, našom ponudom smo istisnuli ranije koncesionare na natječajima, što znači da smo pokazali primjerenu kvalitetu. Imamo reciklažno dvorište, vozni park, u pripremi je mobilno reciklažno dvorište, zbrinajvanje bio-otpada i kompostana, dakle sve što je kao tehnički sadržaj gradu zanimljivo.