Gradovi i općine 02.09.2018. 14:50. Zadnja izmjena: 02.09.2018. 14:51.

Donji Vidovec

Hoće li zlatarski dom postati jezgra turističkog razvoja danas slabo razvijene općine?

Iako će, prema riječima načelnika Josipa Matulina, projekt službeno, uz  svečano otvorenje, biti završen tek za otprilike godinu dana, već je sada lako zaključiti da Donji Vidovec dobiva reprezentativni objekt koji bi umnogome trebao pridonijeti razvoju turizma te slabo razvijene međimurske općine. Budući zlatarski dom čije je uređenje počelo ove godine, kao trajni spomenik na ispirače zlata po svojim će se atraktivnim sadržajima koje najavljuje Matulin moći mjeriti i s daleko većim te razvikanijim tematskim muzejima u Hrvatskoj pa i šire.

DRAVA NA HOLOGRAMU

Općinski načelnik zasad nam otkriva tek dio onog što će čekati posjetitelje kad uđu u buduću zlatarsku riznicu. -Akvarij s vrstama riba koje obitavaju u Dravi, prikaz toka Drave, uz naravno pravu vodu, hologramske projekcije ispiranja zlata u kombinaciji sa starim fotografijama i video zapisima i još mnogo toga, nabraja Matulin. Građevinski radovi na objektu koji je, podsjetimo, Općina kupila od Poljoprivredne zadruge Čakovec (smješten je iza zgrade općinske uprave), praktički su završeni. Slijedi završno uređenje unutrašnjosti i naravno opremanje.

Općina već kraju privodi natječaje vezane uz nabavku multimedijske opreme, velikog akvarija te arhivsku građu – fotografije i filmove. No, načelnik poziva i sve fotografe, bilo amatere ili profesionalce, da im se jave sa svojim fotografijama rijeke Drave i dravske prirode. Cijeli projekt uređenja Zlatarskog doma procjenjuje se na oko 3,500.000 kuna pri čemu najveći dio sredstava osigurava država i europski fondovi.