Gradovi i općine 10.12.2016. 18:37.

Petog studenoga

Hodočašće mještana Selnice u Krašić, Jazovku i Sošice

Općina Selnica je u suradnji sa župom sv. Marka iz Selnice u subotu, 5. studenog organizirala hodočašće svojih mještana u Krašić, Jazovku i Sošice. Prva postaja bilo je mjesto iz kojeg potječe blaženik Alojzije Stepinac. Tamošnji župnik Selničanima je održao govor u kojem ih je upoznao sa Stepinčevim životom, nakon čega su hodočasnici prisustvovali svetoj misi koju je služio Tomislav Leskovar, župnik selničke župe.

Po obilasku kuće u kojoj je Stepinac bio u pritvoru i odlaska na križni put, izletnici su ručali na seljačkom domaćinstvu Čulig u obližnjem selu Vrhovac. Izlet je nastavljen put Jazovke gdje je odana počast žrtvama komunističkog režima i mjesta Sošice gdje su Selničani posjetili grkokatoličku crkvu sv. Petra i Pavla.

Odana je počast žrtvama

Grkokatolički župnik Marjan Jeftimov govorio je o načinu bogoslužja, povijesti Crkve te različitostima između rimokatoličke i grkokatoličke vjere, pri čemu su vjernici selničke župe imali prilike postaviti pitanja i saznati zanimljive informacije.

Zadnja postaja jednodnevnog hodočašća bilo je razgledavanje etnografske zbirke postavljene u Samostanu sestara Bazilijanki u Sošicama, nakon čega su hodočasnici puni dojmova krenuli put Selnice.