Gradovi i općine 10.04.2016. 19:13. Zadnja izmjena: 10.04.2016. 19:19.

Ergela "Međimurske prirode" u Žabniku

"Hrvatske vode" pomažu projekt ergele u Žabniku

Projekt "Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere: Tri rijeke - Jedan cilj" iz programa IPA CBC HU-HR u kojem javna ustanova za zaštitu prirode "Međimurska priroda" revitalizira tradicijski pašnjak ("gmajnu") i istovremeno daje svoj doprinos u očuvanju kritično ugrožene pasmine međimurskog konja, aktivno su odlučile pomoći i "Hrvatske vode", odnosno međimurska ispostava tog javnog poduzeća.

Prošli tjedan započelo je čišćenje i izmuljivanje prirodnih potoka i nekoliko izvora koji su na pašnjaku uz malu ergelu međimurskih konja. Time se osigurava ne samo protok vode i ocjeđivanje pašnjaka kakvo su nekad mještani Žabnika vlastitim rukama osiguravali, već i znatno poboljšava karakteristike pašnjaka kao staništa, a očišćeni izvori prirodna su pojilišta za konje.

Zoran Šardi (na snimci s mjernom letvom) koji je zadužen u "Međimurskoj prirodi" za brigu o maloj žabničkoj ergeli, kao educirani "prirodnjak" stalno je uz operativce "Hrvatskih voda" da se u uređenju vodotoka ne bi zahvaćalo u okoliš više nego je nužno.