Gradovi i općine 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

I “rendžer” u zaštiti okoliša!

U cilju ovogodišnje provedbe projekata Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće 31. ožujka potpisani su ugovori između Općine Nedelišće i nositelja projekata. Predsjednik Odbora za provedbu Plana zelenog djelovanja u Općini Nedelišće Josip Ceilinger tom je prilikom rekao kako je u općinskom proračunu za ovu godinu osigurano 200 tisuća kuna za Plan zelenog djelovanja, a na natječaj je prijavljeno 17 projekata. Među njima je nadležni odbor načelniku Općine Mladenu Horvatu predložio njih 12, ukupne vrijednosti 417 tisuća kuna.
To su projekti ŠRD-a Amur Nedelišće za uređenje i pošumljavanje okoliša ribnjaka u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu, LD-a Srnjak Macinec za održavanje pošumljenih površina u II. zaštitnoj zoni crpilišta Nedelišće, VMO-a Macinec za uređenje okoliša rodne kuće dr. Ivana Novaka, OŠ Nedelišće za uređenje okoliša Područne škole Pušćine. U tom je društvu i Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca za projekt “O gljivama već nešto znamo” te projekt udruge Hrastinka Dunjkovec-Pretetinec za uređenje šetnice i okoliša Hrastinka.
Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije kandidirala je projekt komunalnog redara - nadzornika za područje Općine Nedelišće, a Turistička zajednica Općine Nedelišće - biciklističko-pješačku stazu Voda, šuma i dolina. Udruga žena Trnovec dobit će financijsku podršku za projekt Zeleni Trnovec 2010., VMO Črečan za uređenje parka u Črečanu, LD Fazan Nedelišće za pošumljavanje u Zaštićenoj zoni vodocrpilišta Nedelišće, a DVD Slakovec za projekt Slap.
Čuvajte okoliš, vaš je
- Osim ovih projekata, Odbor je neke projekte istaknuo za financiranje iz drugih izvora, na čemu će se dalje raditi uz pomoć razvojne agencije. U svrhu zaštite prirode dosad smo utrošili preko milijun i pol kuna, prvenstveno u zaštitu Vodocrpilišta kao najvrednijeg resursa pitke vode u Međimurju - rekao je Ceilinger.
- Zadovoljan sam što već petu godinu zaredom Plan zelenog djelovanja ima svoju svrhu i kvalitetne projekte. Posebno bih istaknuo projekat nadzornika, popularno zvanog “rendžera”, koji će uz komunalnog redara, koji skrbi o zaštiti okoliša unutar naselja, provoditi nadzor nad zaštitom okoliša izvan naselja na području cijele Općine. Uz Općinu Nedelišće, takav će se nadzor provoditi i u Općini Podturen, što su značajani iskoraci u unapređenju zaštite okoliša - rekao je načelnik Mladen Horvat.
On je također istaknuo da u nadzoru neće biti iznimki ni za koga tko svojim postupkom učini nešto što nije dopušteno i načini štetu u prirodi i okolišu.
A. Ličanin

Izvor: 2868