Gradovi i općine 18.11.2019. 21:24. Zadnja izmjena: 18.11.2019. 21:26.

Kolona sjećanja

I u Međimurju odana počast žrtvama grada heroja

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom na dostojanstven je način odala počast obilježavanju 28. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara u Čakovcu, programom pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli“. Vijenci su položeni na spomen ploču na igralištu NK „Sloga“ Čakovec, nakon čega je u crkvi sv. Antuna Padovanskog Čakovec služena sveta misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara.

Kolona sjećanja se uputila do Vukovarske ulice u Čakovcu gdje je zapaljeno stotinu lampiona u znak sjećanja. Unutar kružnog toka u Vukovarskoj ulici, lampionima je ispisano „VUKOVAR“.

Potresan je bio govor hrvatskog branitelja i predsjednika Udruge Vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja Željka Sršana: „Vukovar je dao Hrvatskoj 600 uništenih tenkova i 24 uništena zrakoplova. Dao je 2.900 poginulih branitelja i civila te 31 poginulo dijete. Na Ovčari su nađena naša četiri prijatelja, četiri međimurska branitelja koji su zvjerski ubijeni i zakopani, isto kao i ostala šestorica koji su poginuli u borbama, a jedan branitelj je nestao. Poginulo je desetero Međimuraca, jedan se vodi nestalim, a još trojica su poginula u proboju. 36 branitelja je ranjeno i 26 zatočeno u logoru. Vukovar je dao 30.000 protjeranih stanovnika i 1.300 nestalih osoba. U Vukovaru je poginulo oko 30% svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu. A što je Vukovar dobio nazad, osim obnovljenih zgrada?“, poručio je Željko Sršan. 

„Jutro 18. studenog 1991. godine u cijeloj je Hrvatskoj svanulo teško, hladno i maglovito. Nebo kao da je znalo da toga dana počinje agonija branitelja i civila, kada će biti počinjena zvjerstva za koja je Europa vjerovala da je ostavila iza sebe. I u Vukovaru i u Škabrnji tog je dana utihnuo otpor hrvatskih vojnika, a silina i bezobzirnost kojom su se okupatori počeli iskaljivati nad preživjelima sablaznila je cijeli svijet. Pad Vukovara i Škabrnje otvorio je oči svima koji su mislili da ćemo samostalnost i slobodu lako izboriti, ali u svima nama stvorio je prkos i smjelost da nastavimo s borbom i na kraju pobijedimo. Svi mi danas stojimo na ramenima poznatih i nepoznatih, ubijenih branitelja Vukovara i Škabrnje.“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Mario Medved.

 „Ovaj komemorativni skup ima samo jedan predznak, a to je poštovanje – pijetet prema žrtvama i prema onima koji su stvarali hrvatsku državu i za nju dali ono najvrjednije što su imali. Bez obzira na protok vremena, čovjek živi dokle god ga se sjećamo, događaji žive dokle god ih obilježavamo i hvala vam svima što ste dolaskom odali poštovanje gradu heroju i prema svim onim slavnim događajima novije hrvatske povijesti. Međimurje je dalo ogroman doprinos u Domovinskom ratu, stotine Međimuraca sudjelovalo je i u obrani Grada heroja Vukovara, ali i na gotovo svim ratištima diljem Lijepe Naše i to treba s posebnim poštovanjem naglašavati. Prije ove kolone služena je sveta misa tijekom koje je župnik fra Tomislav Božiček u svojoj propovijedi kazao važnu rečenicu: „Bez one prave istine nema sreće i napretka, nema iskrenog oprosta i nema trajnoga povjerenja.“ Vjerujem da će nam ta istina biti bliska jer će naši branitelji i dragovoljci, oni koji su prošli put pakla i na sreću preživjeli, educirati buduće generacije o onome što se događalo 90-ih godina. Brojni naši sugrađani već noćas krenut će u Vukovar kako bismo sutra svi zajedno bili dio kolone sjećanja.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.