Gradovi i općine 19.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI

18. studeni, 19 sati: Lampioni gore za Vukovar! Upalite ih i vi. 

19.studeni, 12 sati

 

U Čakovcu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

 

U srijedu je u Čakovcu u organizaciji Koordinacije udruga iz Domovinskog rata obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Kao što je to bilo i ranijih godina, program je započeo polaganjem vijenaca podno spomen ploče postavljene na zgradi Nogometnog kluba „Sloga“ u Čakovcu, a završio svetom misom za nestale i poginule branitelje u crkvi sv. Nikole biskupa u središtu grada. Počast poginulima u Domovinskom ratu, a posebno žrtvama Vukovara, podno spomen ploče na igralištu NK „Sloge“, ali i sudjelovanjem u mimohodu, dali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Romano Bogdan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić, predstojnik Ureda za obranu Međimurske županije Vladimir Hranjec, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni građani. Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božiček.

 

Kolona sjećanja, koja je formirana ispred ulaza na igralište „NK Sloga“, polako i dostojanstveno kretala se čakovečkim ulicama, a pored brojnih građana, priključili su joj se i učenici čakovečkih osnovnih škola. Svijeće su zapalili u čakovečkoj Vukovarskoj ulici, dajući i na taj način počast gradu heroju. Svijeće su zapaljene i podno Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, postavljenim na zgradi Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, a pijetet prema žrtvama iskazan je i ispisivanjem imena grada Vukovara na čakovečkom Trgu Republike.

 

I U PRELOGU JE VUKOVAR SVIJETLIO

 

I Preložani su odali počast vukovarskoj žrtvi. Na Dan sjećanja na žrtvu vukovara, 18. studenog, građani su se okupili oko spomenika podignutog u spomen na Domovinski rat i borbu za slobodnu Hrvatsku na Trgu bana Jelačića i zapalili svijeće. U prigodnom obraćanju preloškog gradonačelnika Ljubomira Kolareka dat je podsjetnik na događaje, na Vukovar i njegove ljude, na branitelje, na žrtvu u cjelini koja ne smije izblijediti niti joj se smije umanjiti značaj. Uz gradonačelnika, svijeće su kraj spomenika zapalili predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal, predsjednik HVIDR-e Prelog Slavko Markač, bivši saborski zastupnik Dragutin Glavina, gradski vijećnici i građani. Okupljanju su se odazvali i učenici Osnovne škole Prelog i Srednje škole Prelog iskoristivši priliku da na rubnjacima kružnog toka prometa, na istoj lokaciji, upale lampione i svjetlošću okupaju svoj grad - za Vukovar.

U Crkvi sv. Jakoba potom je vlč. Karlo Šimek služio misu zahvalnicu, biranim riječima pozivajući građane na razumijevanje na vukovarsku žrtvu.

 

 

Izvor: 3160