Gradovi i općine 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Industrijski kolosijek prema zoni Brezje?

Iako su pojedini mediji već javili kako je izgradnja idustrijskog željezničkog kolosijeka prema industrijskoj zoni Brezje u Murskom Središću praktički gotova stvar, do toga treba proći još puno vremena. A i tada ostaje veliko pitanje hoće li kolosijeka uopće biti. Naime, Grad Mursko Središće na adresu HŽ infrasturkture uputio je upit kako bi se “ispipalo” ima li uopće mogućnosti da se gradi industrijski kolosijek koji bi bio povezan na prugu L101 Čakovec - Mursko Središće - državna granica (prema Lendavi) jer bez pozitivnih signala iz HŽ-a ne bi imalo smisla uopće upuštati se u proceduru izmjene prostornih planova budući da HŽ mora dati suglasnost. O mogućnostima izmjene Detaljnog plana uređenja iz HŽ Infrastrukture pristiglo je očitovanje koje daje nadu da će stvari krenuti u dobrom smjeru.
- S obzirom na iskazan interes potencijalnih ulagača za građevinske čestice istočno od postojeće željezničke pruge od značaja za lokalni promet, sagledavši gospodarske, topografske i urbanističke uvjete, postoji mogućnost da se na toj lokaciji izgradi industrijski kolosijek. Kako je člankom 38 Pravilnika o tehničkim uvjetima za sigurnost željezničkoga prometa kojima moraju udovoljavati industrijski i drugi željeznički kolosijeci koji nisu javno dobro u općoj uporabi propisan način i uvjeti priključivanja industrijskih i drugih željezničkih kolosijeka koji nisu javno dobro u općoj uporabi na željezničku prugu, potrebno je izdati dokumentaciju razine barem idejnog rješenja koje mora biti u skladu s navedenim pravilnikom, u cilju dobivanja naše suglasnosti, pišu iz HŽ Infrasturkture.
Gradonačelnik Dražen Srpak najavio je da će Grad, nakon što HŽ nije odbacio mogućnost izgradnje kolosijeka, ozbiljno krenuti u ostvarivanje ideje, kako bi se cijeli projekt moglo prijaviti i u EU fondove.
V.Trstenjak

Kamo s arhivskom građom?

U rebalansu proračuna za ovu godinu morat će se isplanirati i sredstva za potrebe uređenja prostorije za arhiv Grada Mursko Središće. Radi se o zakonskoj obvezi koja se ne može izbjeći, pa su se u Gradu dali u potragu za prikladnom prostorijom.
Po svemu sudeći, arhiv će se nalaziti u zgradi neposredno uz gradsku upravu (k.č. br. 407/1), a zamjenik gradonačelnika Zvonko Vrtarić i referent za graditeljstvo Antun Šimunić zaduženi su za izradu troškovnika i prikupljanje triju ponuda za sve potrebne radove na uređenju prostorije za arhiv. (vt)

Izvor: 3068