Gradovi i općine 11.01.2018. 21:58. Zadnja izmjena: 11.01.2018. 22:00.

Čakovec

Inicijativa povjesničara Branimira Bunjca: Podignuti spomenik događaju, a ne ličnosti

Saborski zastupnik dr. sc. Branimir Bunjac je u razgovoru s novinarima 4. siječnja iznio svoju inicijativu za podizanje spomenika povodom skore stote obljetnice priključenja Međimurja matici zemlji. Nije pri tom nastupio kao predstavnik Živog zida, svoje stranke, već kao povjesničar. Bunjac je iznio svoje viđenje načina na koji bi se spomenikom obilježilo obljetnicu. Prve takve inicijative pojavile su se još dvadesetih godina prošlog stoljeća, podsjetio je, ali sve zamrle jer su se temeljile na ideji da se sjećanje na prelomni trenutak u povijesti Međimurja obilježi spomenikom nekoj od ličnosti kojoj su pripisivane glavne zasluge za njega. Sve su one, međutim, u većoj ili manjoj mjeri obilježene kontroverzama, zbog različitog držanja u kasnijim razdobljima, odnosno pod političkim okolnostima koje su se mijenjale. Posljednjih godina je aktualna inicijativa da se na Franjevački trg u Čakovcu postavi spomenik dr. Ivanu Novaku, kulturnom preporoditelju i prvom civilnom upravitelju Međimurja, rekao je Bunjac.

No, i on je proturječan, upozorio je, kako zbog prorežimskog djelovanja u sljedećih deset godina, ali i osobnog neprijateljskog držanja prema Kapistranu Geciju, čakovečkom franjevcu, koji je bio osobno zaslužan za pripremu priključenja na terenu i autor je na Narodnoj skupštini usvojene deklaracije. Bunjac je ocijenio da bi prije mogućeg izbora podizanja spomenika dr. Novaku bilo potrebno postignuti konsenzus među povjesničarima. Trebalo bi izbjeći da svečanost trenutka bude umanjena, a i da se za njim vuku repovi zbog različitosti viđenja.

Bunjac je istaknuo da je moguć drukčiji pristup, da spomenikom bude obilježeno sjećanje na povijesni događaj, a ne ličnost, što bi se postiglo postavljanjem spomenika hrvatskoj zastavi. Zastava na postolju bila bi dostojan spomen na Narodnu skupštinu održanu na tom mjestu, time bi se izbjeglo neke konotacije, kao i opasnost da spomenik ne uspije kao umjetničko rješenje. Krajnji je čas da se tome ozbiljno pristupi, do obljetnice je ostalo još svega godinu dana, da se do rješenja ne bi došlo prelamanjem preko koljena u zadnji čas, rekao je Bunjac.