Gradovi i općine 24.05.2016. 12:34. Zadnja izmjena: 24.05.2016. 12:37.

Obećanje - ludom radovanje?

Invalid Josip Mihalic kojem je Grad osigurao krov nad glavom još uvijek živi u neljudskim uvjetima!

Prije nešto više od mjesec dana donijeli smo priču o Josipu Mihalicu, invalidu koji je nakon tri godine koliko je proveo kao beskućnik, od Grada Čakovca na korištenje dobio stan. Sreći nije bilo kraja, napokon više nije morao brinuti kako će se dalje snalaziti uz pomoć prijatelja i rodbine kod kojih je nekoliko godina odlazio na noćenje, tuširanje...

Josip je u prvom obraćanju javnosti apelirao na dobre ljude da mu pomognu opremiti prostor koji je od Grada dobio na korištenje te da mu je najpotrebnija mala kupaonica. S nama je tada u posjetu Josipu Mihalicu bio i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač koji je tom prilikom obećao pomoć, naglasivši da će nabaviti "rabljeni namještaj". Vratili smo se na mjesto radnje kako bismo provjerili što se u međuvremenu promijenilo.

Pomoći niotkuda, u stanu nema ni struje, niti vode. Nema ni namještaja, a ni naznaka da bi Josip Mihalic ubrzo mogao imati kupaonicu. Nezadovoljstvo je veliko, kaže naš sugovornik:

"Obećaju svašta pa se ništa od toga ne ispuni, a onda je čovjeku još teže."

Gradonačelnik Stjepan Kovač, i ako je imao namjeru pomoći, vjerojatno nije zapamtio gdje Mihalic točno živi jer je problema s pronalaženjem kuće koju je Grad dao na korištenje imao i prilikom posljednjeg posjeta. Mihalic je dugogodišnji korisnik zajamčene minimalne naknade i naknade za ugroženog kupca energenata pri Centru za socijalnu skrb Čakovec.

"Sanitarije" koje koristi Josip Mihalic

Ove je godine kao samac od Centra i Grada primio jednokratne pomoći. Smješten daleko od KTC-ovog restorana u kojem jednom dnevno ima pravo na topli obrok, u kući bez struje i vode. Primoran je na štakama dnevno prijeći i po desetak kilometara, bez obzira na vremenske prilike, da bi dobio svoj obrok. Prije useljenja zamijenjena su ulazna vrata, no ne i ostala stolarija.

Vrata su nakošena i ne "dihtaju". Je li uistinu dovoljno čovjeka maknuti s ulice i osigurati mu krov nad glavom, no ne i normalne životne uvjete? Mjesečno za najam hladna četiri zida Josip treba izdvojiti 250 kuna.

J. Mihalic izlaz iz ove situacije ne vidi. Kaže, Centar za socijalnu skrb nudio mu je udomiteljstvo što je odbio jer o sebi želi brinuti sam. S druge strane, ako pomoći i dalje ne bude, razmišlja kako će pokupiti to malo svojih stvari i bolji život potražiti u drugoj sredini.

U slučaju da ima ljudi koji su u prilici pomoći Josipu Mihalicu, mogu ga naći u čakovečkom naselju Loka, u Ulici Dragutina Domjanića.