Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Iz Županije tražimo samo znak dobre volje

IVAN HAJDAROVIĆ, NAČELNIK OPĆINE DEKANOVEC

Općina Dekanovec sa svojim zatjevom za potporom iz županijskog proračuna od samo 100.000 kuna ispala je – u usporedbi s drugim jedinicama lokalne samouprave – pravo čudo prirode i skromnosti.
Za koji program treba Općina Dekanovec potporu Međimurske županije od skromnih 100.000 kuna i zašto se ne traži više objašnjava načelnik Ivan Hajdarović:
- To je novac kojim mi želimo barem simboličnu potporu Županije u dva naša programa. S 50.000 kuna želimo da županija sufinancira projektnu dokumentaciju za naš dom zdravlja, a 50.000 kuna trebalo bi biti minimalno učešće Županije u programu obnove doma kulture.
Program uređenja doma zdravlja s ordinacijama opće medicine, stomatološkom ordinacijom i ljekarnom težak je manje od 2,000.000 kuna, a mi ne možemo konkurirati s programom prema proračunima višeg reda ako ne pokažemo da u domicilnoj županiji imamo makar simboličnu potporu. Isto je s domom kulture koji – kad sve preuređenje bude gotovo – nije financijski lakši od 1,5 milijuna kuna. Oba objekta nesumnjivo su javni interes i potreba, a mi smo se u zahtjevu prema županijskom proračunu postavili realno. Krizno je vrijeme, teške su proračunske prilike svugdje, pa nismo pisali zahtjeve sa šest nula. A ni nemamo baš neko dobro iskustvo sa županijskim potporama. Otkako naša općina postoji, nismo dobili baš ništa, bez obzira koja je politička boja garniture bila na vlasti u Županiji. Računam da bi i taj Dekanovec jednom trebao dočekati potporu Županije, makar kao znak dobre volje kad smo već – obrazlažući jasno programe – iz fondova i državnih kasa dobili dosta novaca za projekte koje naš skroman općinski proračun ne bi mogao podnijeti. Ako su naši projekti prepoznati kao vrijedni na višim razinama, sve do državnog proračuna, onda mislim da je vrijeme da nas se primijeti i u našoj vlastitoj županiji.
(MB)

Izvor: 2848