Gradovi i općine 14.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Ivan isprosio Tatjanu, a Črečinčari natepli grunt

Prijatelji mladog para oživjeli su stari običaj i zadali jutarnju glavobolju domaćinima iz Črečana

Subota je, 28 studenog, prošlo je 21 sati. Temperatura je vani oko nula stupnjeva. Mještani Črečana udobno su zavaljeni u toplim domovima. Neki su već uskočili i u pidžame. Najednom selom se prolomila cika i vika, zvuci violine, tamburice i harmonike - baš kao da su došle Črne strele!

I doista, bile su to Črne strele, čuvenik romski sastav iz Međimurja. A orilo se u dvorištu obitelji Horvat. Naime, mladu Tatjanu Horvat od oca Srećka (i naravno majke Anđelke) došao je službeno isprositi mladi policajac Ivan Blagus iz Čakovca.

- Čujte, a bi vi meni šteli dati Tatjanu za ženu? - pitao je Ivan Srećka, dok se oko njih dvojice formirao krug promatrača.

Mogli bi se dogovoriti

- Pa evo, gle Ivek ... mislim da bi se mogli nekak dogovoriti - odvratio mu je Srećko Horvat, nakon trenutaka opće neizvjesnosti. Na kraju ga je Blagus uspio "slomiti" i dobiti privolu da oženi mladu ekonomisticu Tatjanu, koja je na stručnom osposobljavanju u LAG-u Međimurski doli i bregi.

No, "problem" je bio o tome što su o svemu načuli i Tatjanini i Ivanovi prijatelji. Iskoristili su situaciju i po dobrom starom običaju natepli Horvatovima dvorište s tolikom količinom "krame" kakva već dugo na natepanju nije viđena.

Sve je bilo gotovo u roku od minutu-dvije; u mraku su iz zasjede vrebali i čekali dolazak traktora s materijalom. Od perja i vapna, preko lišća, papira i traka, do starog namještaja - sve je završilo u dvorištu, na drveću pa čak i krovu.

No nitko nije previše mario ni za zimu, a niti za smeće. Jer daleko je još bilo jutro, kad su se Horvatovi morali prihvatiti metli (koje su im pobacali na krov, op.a.). Črne strele zaigrale su za dušu i kroz hrpe smeća krenulo je veselo kolo, uz obilje huškanja.

tekst i snimci Izak Vrtarić

 

Izvor: 3164