Gradovi i općine 22.10.2016. 08:23.

Općina Donja Dubrava

Ivan Štefić: Nisam lažni branitelj, sudjelovao sam u blokadi karaule

List Međimurje primio je anoniman dopis kojim se tvrdi da je Ivan Štefić, tajnik i pročelnik u Općini Donja Dubrava, lažni branitelj. Navodi se kako se u to vrijeme nije htio upisati u nenaoružane odrede narodne zaštite, niti pridružiti stvaranju hrvatske države.

Strukture koje su od početka bile prisutne u stvaranju domovine nemaju saznanja u bilo kojem segmentu prisutnosti imenovanog, a kamoli u jedinicama borbenog sektora od 22. kolovoza do 22. rujna 1991. godine. U to vrijeme nije napustio mjesto stanovanja u Donjoj Dubravi, a u tome mjestu nije bilo nikakvih borbenih djelovanja - navodi se u dopisu.

Dodaje se potom kako se Štefić kao tajnik vjerojatno upisao iduće godine na načelnikov spisak osoba koje su sudjelovale u nekim aktivnostima, no ovo se kosi s prethodnom tvrdnjom da u Donjoj Dubravi nije bilo nikakvih borbenih djelovanja.

BORKOVIĆ JE DIGAO KARAULU U ZRAK

Poznato je kako je karaula Narodni heroj Florijan Bobić kod Donje Dubrave 15. rujna 1991. godine prva pala u hrvatske ruke - ili barem ono što je ostalo od nje. Zapovjednik Dragoljub Borković digao ju je u zrak i s vojnicima JNA, u čamcima, pobjegao preko Mure. Nazvali smo stoga Štefića i zatražili komentar na ove optužbe. Prethodno smo u Registru branitelja pronašli kako doista ima 32 dana u borbenom sektoru MORH-a. Nije se uznemirio, niti ljutio, već nam je smireno ispričao svoju stranu priče.

Spomen ploča na općinskoj zgradi u Donjoj Dubravi (photo: donjadubrava.hr)

Sudjelovao sam u blokadi karaule s lovcima, sportskim četama (članovima udruga)... Bio sam tamo od prvog do posljednjeg dana. Svima koji smo bili tamo priznali su tridesetak dana. U toj karauli bilo je 35 vojnika JNA. S Ivanom Klasanom, vojvođanskim Hrvatom, moglo se pregovarati, ali su ga maknuli i na čelo karaule postavili Borkovića. On je poručio da puca na sve što se približi karauli na 500 metara. Kad smo prišli na bliže položaje digli su karaulu u zrak i čamcima prešli Muru. Poslije toga bili smo spremni za eventualni dolazak tenkova iz smjera Koprivnice.

U vježbi smo rušili drva južno od mosta, koja bi im blokirala prilazni pravac. Kamioni sa šljunkom bili su spremni za blokadu samoga mosta. JNA je kontrolirala sve od Legrada do Kotoribe. U svim tim pripremnim radnjama uoči pada karaule te događajima poslije njenog pada sudjelovao sam tri mjeseca. Sve branitelje iz Donje Dubrave, kao tajnik mjesne zajednice i član kriznog štaba, ja sam pozivao za sve aktivnosti vezane uz domovinski rat od prvog do zadnjeg dana. Svjedočio sam i izdavao potvrde o sudjelovanju u Domovinskom ratu - ispričao nam je Ivan Štefić.

Tvrdi kako ne zna tko je sastavio spisak na kojem se našao te da od svega nije imao nikakve posebne koristi, ni povlastica.