Gradovi i općine 26.04.2017. 19:14. Zadnja izmjena: 26.04.2017. 19:17.

Bukovec

Ivica Kordiš: U dvorište mi ulaze zmije i štakori, a nitko ništa ne poduzima!

Redakciji lista Međimurje obratio se Ivica Kordiš iz Bukovca kako bi, ističe, p(r)ozvao nadležne da počnu raditi svoj posao. Problem dvadesetšestogodišnjem Bukovčaninu i njegovoj obitelji više od pet godina predstavlja parcela do njegove obiteljske kuće, o kojoj njezin vlasnik ne vodi brigu.

- Vlasnik zemljišta je Bukovčanin koji je parcelu potpuno zapustio i uopće je ne održava. Trava nikada nije košena, a iz nje redovito izlaze gusjenice, zmije i štakori. Nije nam svejedno jer imamo stoku i malu djecu pa redovito moramo izdvajati velika financijska sredstva za deratizaciju, istaknuo je naš sugovornik te dodao da se vlasnik zemljišta oglušuje na njegove zahtjeve da svoje zemljište održava urednim. Da stvar bude još gora, parcela na kojoj je nekada bio voćnjak - a sada tek jedna vrba, grmlje, šikara i nekoliko sadnica, prije tri godine prenamijenjena je u šumu.

- Tu sam informaciju slučajno saznao na katastru. Nitko nas o tome nije obavijestio. Pa kako je moguće da se dozvoli da nam pored kuće raste šuma?, apelirao je I. Kordiš. Za pomoć se obratio Općini Selnica te je na teren nekoliko puta izašao komunalni redar i uputio usmene i pismene opomene, no, bez ikakvog efekta. Sa slučajem je upoznao i šumarskog inspektora iz Čakovca koji je, nakon obilaska terena, zaključio da problem nije u njegovoj nadležnosti. Poziv je poslan i šumarskom inspektoru iz Zagreba, ali na Ivičinu adresu ponovo je pristigao negativan odgovor.

- Nitko ništa ne može poduzeti. Katastar nas upućuje u Zagreb, a Zagreb pere ruke od toga i kaže da pomoć potražimo u Čakovcu. Stalno nas šalju s jednog mjesta na drugo, a problem i dalje nije riješen, naglasio je Bukovčanin I. Kordiš.

Nitko ne želi čistiti?

S problemom obitelji Kordić upoznat je i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević koji ističe da ovo, nažalost, nije izoliran slučaj. - Nastojimo pomoći, ali Općina u tome nema zakonske ovlasti. Najveći problem je što katastar nema obvezu obavijestiti jedinicu lokalne samouprave o prenamjeni kulture zemljišta. Najžalosnije od svega je što se katastar ne pridržava prostornog plana Općine, kao u ovom slučaju kada je voćnjak prenamijenio u šumu, kaže E. Vičević.