Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Ivković: Ja se ne želim ponovo roditi kao tratinčica!

Općinsko vijeće Donjeg Kraljevca na svojoj je 6. sjednici donijelo odluku da se pristupi osnivanju međuregionalnog klastera Rudolf Steiner. Općinski vijećnici bili su jednodušni oko toga da na taj način treba iskoristiti mogućnost za razvoj koji daje činjenica da je dr. Steiner rođen u Donjem Kraljevcu, ali nisu ovom prilikom još bili spremni donijeti i akt o osnivanju. Općinskog načelnika Miljenka Horvata vijećnici su ovlastili da pripremi potrebnu podlogu za ugovor o osnivanju, odnosno konkretan model odnosa među potencijalnim osnivačima koji je u ovom trenutku još nejasan, složili su se vijećnici. Općinsko vijeće donijelo je još jednu odluku vezanu uz korištenje naslijeđa dr. Steinera - većinom glasova odbilo je prijedlog da se u Sporazumu o osnivanju Centra dr. Rudolfa Steinera proširi polje njegovog djelovanja. Promicanju biodinamičke poljoprivredne proizvodnje predlagalo se dodati i djelovanje na drugim elemenatima Steinerovog nauka, waldorfskoj pedagogiji, euritmiji i dr. Za proširenje djelatnosti nema ni pravnih ni institucionalnih pretpostavki, rekao je Vladimir Ivković (HDZ). Razvijanje programa iz drugih polja tražilo bi i suglasnosti nekih ministarstava.
No, jači argument protiv bila je ocjena da se druge djelatnosti ne bi svjetonazorski slagale s onim što osjeća velika većina žitelja Općine Donji Kraljevec, rimokatoličkih vjernika, kako je rekao Ivan Markati, također iz HDZ-a, što je i bio razlog zašto se pri samom osnivanju nije išlo na širu definiciju djelatnosti. Načelnik Horvat, a i neki vijećnici (Mladen Čavlek, Domagoj Štefan, oba SDP) tome su suprotstavili pragmatičan pristup - zašto Centru ne dati veće mogućnosti razvoja i stjecanja prihoda koji bi Općinu oslobodili ulaganja u njega, a i njoj donijeli koristi? U svijetu ne znaju za problem svjetonazora, i ljudi koji ovamo dolaze kao štajnerovci uglavnom su rimokatolici, rekao je Horvat.
Centar se i već uz sadašnju registraciju djelatnosti razvija dobro, a ni svjetonazor nije nevažan - ja se ne želim ponovo roditi kao tratinčica, rekao je Ivković u izmjeni replika sa Štefanom. Prijedlog je odbijen sa šest prema pet glasova vijećnika, uključujući i one HSS-ovih vijećnika (Božidar Kolarić i Mladen Čonka) koji su dio “vlasti” i očekuje se da podupru prijedloge načelnika iz redova HSS-a.

Dražen Kovač

Izvor: 3075