Gradovi i općine 20.07.2017. 14:32. Zadnja izmjena: 20.07.2017. 14:32.

Smrad iz Lendave

Iz biopostrojenja smrdi sve do Murskog Središća, a krše se i propisi

Vijećnik Kristijan Antolović potaknuo je na sjednici gradskog vijeća prošle subote raspravu, tražeći informaciju od gradonačelnika Dražena Srpaka što je uzrok nepodnošljivom smradu koji dolazi u vrelim ljetnim danima iz smjera Lendave.

Gradonačelnik nije bio zatečen pitanjem, jer je već prije toga problem ispitao "do dna". Naime, smrad se širi iz Bioplinare ECOS smještene nedaleko od Murskog Središća (na prilazu Lendavi), pa problem jednako muči Lendavu i okolicu koliko i Mursko Središće.

Srpak je vijećnike obavijestio da se problemom već bave institucije Republike Slovenije, te da je – između ostalog - inspekcijski utvrđeno da se u postrojenju za preradu ne koristi samo biljna masa, već protupropisno i drugi organski materijal i sirovine.

Saznalo se također da su neke od sirovina za preradu (zapravo prerađevine, a ne biljna masa) dopremljene i iz Hrvatske u Bioplinaru ECOS u Lendavi, kao što je hrana kojoj je istekao rok trajanja (oko 1.400 vreća brašna i 17,7 tona miješane hrane koja je već prerađena, a još stotinjak tona je neuvjetno uskladišteno).

Problem je dignut na razinu vlada Slovenije i Hrvatske, Odbor za infrastrukturu i okoliš slovenskog parlamenta na dnevnom je redu imao inspekcijske nalaze, a Bioplinari ECOS naređeno je uklanjanje nepravilnosti u postupanju s otpadom: otpad se mora izolirati u kontejnere i prekriti s nepropusnom folijom, iz postrojenja se moraju ukloniti i očistiti tekuće tvari, a slovenski su inspektori naredili i vraćanje u Hrvatsku ambalaže koja je ostala nakon što je bioplinara preradila što je bilo u ambalaži.

Zahtjev za zatvaranjem i trenutnim prestankom rada bioplinskog postrojenja koji je dvostran – iz Občine Lendava i Grada Murskog Središća – realno nije ostvariv, ali državni mehanizmi za dovođenje stanja u postrojenju neškodljivo za okoliš su pokrenuti, a inspektori i ovlaštenici nadležnih državnih službi Republike Slovenije i dalje "dežuraju" na licu mjesta do sanacije stanja.