Gradovi i općine 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Iz Kobalovog izvora poteći će - struja

U dvorani novog centra kulture u Prelogu predstavljen je projekt geotermalne elektrane koji će se u fazama graditi u Draškovcu, na izvorima vruće termalne vode. Projekt su prezentirali voditelji Bodo von Düring i dr. sc. Steffen Hasselwander iz Švicarske, iz tvrtke Clozed Loop Energy AG, te koordinator investicije Peter Vesenjak, istaknuvši da je riječ o suvremenoj tehnologiji geotermalne elektrane koja se primjenjuje po prvi put u svijetu.
Goste je pozdravio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, izrazivši zadovoljstvo što je na preloškom području pokrenuta ova investicija koja znači nova radna mjesta, a bude li značila i jeftiniju električnu energiju - tim bolje. Gradonačelnik je obećao podršku i pomoć pri ishođenju buduće dokumentacije za postrojenja koja su preduvjet za podizanje lječilišno-turističkog kompleksa.
Predstavnici investitora zahvalili su na suradnji Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu iz Zagreba te timu arhitekata iz čakovečke tvrtke Urbia. Kompletan projekt realizira se putem tvrtke AAT Geothermae iz Draškovca.
POČETAK U PROSINCU
Projekt će se razvijati po fazama: 3. prosinca započinju radovi na postojećoj bušotini koju ljudi odmila nazivaju Kobalov izvor, po negdašnjem vlasniku ove zlatne parcele Josipu Kobalu, poduzetniku iz Draškovca. Dodatno će se ispitati te adaptirati postojeća bušotina, nakon čega započinje II. faza - instaliranje separatora i pripadajuće napredne tehnologije zahvaljujući kojoj će se izdvojeni ugljični dioksid u ohlađenoj vodi utis-kivati nazad u zemlju, u isti geotermalni sloj iz kojeg je voda izvađena. Sa svakom novom fazom, povećavat će se i proizvodnja energije do konačnog kapaciteta od 6 megavata.
- Koristi koje će lokalno stanovništvo te poduzetnici imati od ove investicije ogledaju se u znatno jeftinijoj električnoj i toplinskoj energiji, što će na preloškom području biti dostupno za dvije godine - istaknuo je koordinator projekta Peter Vesenjak te najavio sljedeću prezentaciju kad budu spremni novi podaci zanimljivi javnosti.
Željka Drljić

Izvor: 3056