Gradovi i općine 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Iz Udruge za boljitak Roma u Goričanu

Slučaj je htio, nismo birali dan, da kod Udruge za boljitak Roma Međimurja u Goričanu svratimo baš u utorak, 8. travnja, na svjetski Dan Roma. Ne slavimo, nemamo novca, požalio nam se Bojan Balog, predsjednik Udruge - zato ovim putem svim Romima čestitam naš dan, dodao je. Od neodržavanja proslave za Baloga je važnija druga teškoća, ističe. Udruga ima odličnu informatičku opremu od šest računala, ali sada beživotnih. Isključen nam je telefon, dugujemo 3.300 kuna sa zaostacima, dužni smo i za struju i za plin 4 tisuće, sad djelujemo s nula kuna na računu. Molio sam pomoć i od Županije i od Općine, ali nema za nas baš razumijevanja, kaže Balog - županijski pročelnik za nacionalne manjine je obećao da će nas pogledati, ali još nije došao. Udruga je pet od šest računala dobila 2009. godine, kao donaciju nizozemske fondacije CNF, u natječaju Nacionalne zaklade “Zamah”, objašnjava Balog. Bio je to pravi pogodak, djeca su se tu okupljala, kaže, ali sada, kada nema telefona, a s njim ni interneta, i interes djece je zamro. No, iako internet jest važan prozor u svijet, informatička se pismenost ne svodi na njega, djecu treba podučavati i šire. Bojan Balog kaže:
- Vjerujem da bi ovo mogao biti i regionalni centar za informatičku obuku za male Rome. Istina, i Romi bi se za to morali trgnuti, djecu zbog ovoga dovesti k nama. Za neke stvari spremni su potegnuti iz svog naselja, a za druge ne. Mislim da bi to moglo biti čak okupljalište i za djecu iz redova većine, zainteresiranu za informatiku.
Za to bi, međutim, trebalo imati i voditelja informatičke radionice. Računa se da bi u sljedećem ciklusu javnih radova bila angažirana mlađa osoba. No, taj je program u zastoju, što i nije problem samo za Goričan - besparica muči i državu.
Naravno, za ovakve programe ima se pravo očekivati pomoć od države ili iz Europe. Pred nekoliko je godina Udruga i bila uspješna u traženju. U međuvremenu se pitalo na nizu adresa, i u Uredu za nacionalne manjine, ali se čulo samo ohrabrenja, nije bilo i novca, kaže Balog.
Računala ne smiju stajati mrtva. Što učiniti da ispune svrhu, pitali smo u Međimurskoj županiji. Pročelnik Ureda za društvene djelatnosti i nacionalne manjine Branko Sušec rekao nam je:
- Jesam obećao doći, ali romskih je udruga tridesetak i ne mogu kod svih brzo. Županija doista ne može preko principa da ne pokriva hladni pogon udruga, ali zamisao informatičkog obrazovanja je dobra, treba ju podržati. Spremamo se otvoriti informacijski punkt za romske udruge u kojem će udruge civilnog sektora, poput ACT-a ili Zore, prenositi svoja znanja o tome kako formulirati programe kakvi imaju dobre izglede za pomoć iz europskih fondova, a ovaj je sigurno među njima.
Općinski načelnik Mario Moharić upozorio je na ograničenja koja muče sve:
- Ne radi se o tome ima li Općina razumijevanja, već ima li novca. Nema ga, i sve udruge dotira skromno - branitelje, npr., i skromnije od Udruge za boljitak Roma. Program informatičkog obrazovanja malih Roma je baš ono za što pomoć treba tražiti iz EU fondova. No, ako se može dokumentirati potreba, dobra polaznost, Općina će još pomoći, ali to može biti samo u okviru ovih ograničenih mogućnosti.
Iz kože se, dakle, ne može. Program ima izgleda, ali neće zaživjeti brzo.
Dražen Kovač

Izvor: 3080