Gradovi i općine 26.03.2016. 08:36. Zadnja izmjena: 26.03.2016. 09:06.

Općinsko vijeće Donje Dubrave

Izbor ravnateljice Dječjeg vrtića "Klinčec" Donja Dubrava još uvijek nije pred razrješenjem

Izbor nove ravnateljice Dječjeg vrtića "Klinčec" Donja Dubrava već je danima tema broj jedan svih razgovora u Donjoj Dubravi. O tome se razgovara po kafićima i "prek lese" na ulici, a imenovanje se pretvorilo u odmjeravanje političkih snaga na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak, u kojem su vladajući ovaj put - izgubili.

Zbog imenovanja je početak sjednice kasnio dvadesetak minuta, a rasprava o (ne)imenovanju ravnateljice stavljena je tek na sredinu dnevnog reda. Čekao se, naime, ishod glasovanja o istoj točki na sjednici Općinskog vijeća Općine Donji Vidovec (koja je suosnivač Vrtića) zbog čega je sjednica u Donjem Vidovcu održana sat ranije od sjednice u Donjoj Dubravi. O imenovanju se u Donjem Vidovcu raspravljalo pod prvom točkom dnevnog reda: vijećnici su jednoglasno za ravnateljicu podržali Ines Strbad koju je kao jedinu kandidatkinju predložilo Upravno vijeće "Klinčeca" pa je odluka na "licu mjesta" ispisana, potpisana od predsjednika Vijeća Marinka Čmrleca (HNS) i ekspresno otpremljena u Donju Dubravu kako bi bila priložena tamošnjim vijećnicima.

Laže selo, lažu ljudi

Pokazalo se da ovi "manevri" nisu bili dovoljni jer je na kraju za imenovanje nove ravnateljice bilo pet glasova "za", pet je bilo "protiv", a prevagu je odnio nezavisni vijećnik Stjepan Lisjak koji je kod glasovanja bio suzdržan. Lisjak je do sada uglavnom "držao štangu" vladajućima, a svoju suzdržanost opravdao je stavom da "nikada nije protiv nikoga".

HNS-ov vijećnik Marijan Varga zamjerio je što se pred vijećnicima nije našao i životopis druge kandidatkinje, aktualne ravnteljice Dubravke Horvat o čijoj je stručnosti i angažiranosti vrlo pohvalno govorio. Varga je naglasio da je sadašnja ravnateljica sudjelovala u izgradnji vrtića u izradi projektne dokumentacije, odradila EU projekte...

Replicirao mu je predsjednik Vijeća Zlatko Haramija (HDZ) koji je odbacio mogućnost da se raspravlja o drugoj kandidatkinji budući da je Upravno vijeće (na Upravnom vijeću, tajnim glasovanjem za Ines Strbad su glasala tri člana, dva su bila protiv, op.nov.), ali i upozorio da se aktualna ravnateljica svojevremeno "isključila" iz faze rekonstrucije objekta i da je bila protiv proširenja Vrtića. S obzirom na brojne pritužbe na dosadašnju, smatra da je vrijeme za novu ravnateljicu, kao bi "se cijelo selo i općina konačno prestali baviti ovom ustanovom".

Političko kadroviranje?

Nezavisni vijećnik Stjepan Lisjak, koji je na kraju i "presudio", rekao je da su aktualna ravnateljica, ali i novopredložena politički instalirane te da je došlo vrijeme da se s takvom praksom prestane. Naglasio je da su od pet članova Upravnog vijeća 4 političara i jedan roditelj pa je predložio proširenje broja članova Upravnog vijeća na 9, od čega bi bar četiri člana bila iz redova roditelja.

Predsjednik Upravnog vijeća Marijan Pongrac (HDZ) upozorio je da je Upravno vijeće legitimno tijelo izabrano i potvrđeno od Općinskog vijeća pa ovakva rasprava nije korektna prema članovima koje je samo Vijeće potvrdilo. Bez obzira na ishod glasovanja, izbor buduće ravnateljice ponovo će se naći na Upravnom vijeću, upozorio je Pongrac, uz konstataciju da sada neće govoriti o problemima i nepravilnostima u Vrtiću, o opomenama ravnateljici zbog njezina rada...

Načelnik Općine Dražen Miser (HDZ) našao se prozvanim zbog komentara o političkom instaliranju ravnateljice, izjasnio se da predložena kandidatkinja, koliko on zna, nije članica niti jedne političke stranke, te da je "tolerancija prema bivšoj ravnateljici bila strahovita".

"Mi u ovom trenutku pred javnošću sigurno nećemo iznositi crne točke i što se sve događalo u Vrtiću, a o čemu se radi znaju i predstavnici Upravnog vijeća.", zaključio je Miser.