Gradovi i općine 11.03.2019. 07:59. Zadnja izmjena: 11.03.2019. 08:01.

Čakovec

Izložba radova udruga žena i tribina Doprinos žena u očuvanju kulturne baštine

Međimurje ima brojne udruge čije su članice žene koje svojom aktivnošću i svestranošću pridonose kvalitetnijoj i boljoj zajednici, a značaju žena u današnjem društvu, ne samo unutar obitelji, već i u svim društvenim procesima, razgovaralo se na tribini "Doprinos žena u očuvanju kulturne baštine" koja je održana u subotu, 9. ožujka 2019. godine u zgradi Scheier. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima na taj je način obilježilo Međunarodni dan žena s ciljem ukazivanja na značaj uloge žena u razvoju lokalnih zajednica.

"Organiziranjem tribine Povjerenstvo želi skrenuti pozornost na povijesnu i ideološku osnovu Dana žena jer iako je prošlo više od stotinu godina, žene još uvijek traže svoje mjesto u društvu. Jedan od ciljeva svake udruge žena je poboljšanje kvalitete života žena kroz organizaciju i osmišljavanje slobodnog vremena i uključivanje u društveni život lokalne zajednice te vođeni tim odredbama želimo predstaviti međimurske udruge žena koje već dugi niz godina marljivo djeluju na području naše Županije.", poručila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Dijana Novak.

Kako je 2018. godina bila u znaku priznavanja međimurske popevke od strane UNESCO-a, tema tribine usmjerena je prema doprinosu žena u očuvanju kulturne baštine. Predsjednica “Društva žena” Amalija Kranjec Gordana Hunjadi prikazala je utjecaj žena na život u Općini Sveta Marija kroz društvena, politička i vjerska zbivanja, dok je predsjednica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine "Zlatne ruke" Čakovec Ana Vrbanec istaknula na koje se sve načine udruge mogu povezati sa školama, vrtićima te drugim institucijama i akterima u društvu. Marija Prekupec, predsjednica Udruge građana “Gardruža” iz Gardinovca, kroz svoje predavanje okupljene je podsjetila kako su se nekada prale "flake na starom pralu" i istaknula kako je važno da udruge rade na očuvanje tradicijske i kulturne baštine Međimurja.

Tribini su nazočili saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman te brojni predstavnici društvenog i političkog života Međimurja. "U pogledu udruga, kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinosa izgradnji bolje i čvršće zajednice u Međimurju, bez žena mnogo toga bilo bi nemoguće i nezamislivo.", naglasio je župan Posavec i zahvalio svim ženama na trudu i radu koji ulažu kroz brojne udruge.

Uz tribinu, održana je i izložba radova kojom su se predstavile “Udruga žena Strahoninec”, “Udruga Brest” iz Podbresta, “Udruga građana Gardruža” iz Gardinovca, Udruga “Potočnica” iz Domašinca i “Društvo žena Amalija Kranjec” iz Svete Marije.