Gradovi i općine 06.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Izložba u Donjoj Dubravi: Pokretači razvoja Donje Dubrave - obitelj Hirschler/Zalan i splavarstvo

Izložba pod nazivom „Pokretači razvoja Donje Dubrave – obitelj Hirschler/Zalan i splavarstvo“ rezultat je inicijative dugogodišnjeg zaljubljenika u povijest Donje Dubrave Slavena Ujlakija. Uz pomoć nekolicine entuzijasta, pripreme za izložbu u punom su jeku.

Povijest obitelji Hirschler/Zalan bit će predstavljena originalnim predmetima i fotografijama iz obiteljske arhive koje je za izložbu ustupila gospođa Nataša Srdić Jahn, potomkinja obitelji Hirschler/Zalan. Uz njih će biti izloženi dokumenti, predmeti i fotografije iz zbirke gospodina Slavena Ujlakija koji predstavljaju svakodnevni život ostatka sela. Postav izložbe pratit će slike gospođe Larise Golec, inspirirane pojedinim članovima obitelji Hirschler/Zalan, splavarstvom, seoskom tematikom i pejzažem. Izložba će se održati 18. i 19. srpnja u sportskoj dvorani Osnovne škole Donja Dubrava (Krbulja 25).

U sklopu svečanog otvorenja, 18. srpnja u 11 sati, bit će održano predavanje o obitelji Hirschler/Zalan i tradiciji splavarstva u Donjoj Dubravi. Potaknuti uspješnom gradnjom splava koji je zaplovio prošlog ljeta Dravom, inicijatori tog projekta prikazat će završni dio postupka priprema splava, odnosno vezanje, uživo na parkiralištu ispred sportske dvorane. Iznimna vrijednost ove izložbe je originalna građa iz obiteljskog arhiva obitelji Hirschler/Zalan koja će biti po prvi put izložena i prezentirana javnosti. Vjerujemo da će atraktivna izložena građa kao i dodatni program ponuditi zanimljiv uvid u prošlost sela čiji se utjecaji i danas vide na kulturnom, povijesnom, arhitekturnom i gospodarskom planu.
Na fotografijama: Gyula Zalan portretiran u svečanoj uniformi parlamentarnog zastupnika u Budimpešti, slikano oko 1910. godine. Sestre Alice, Rozsi i Hermine Zalan u ženskoj i muškoj narodnoj nošnji, slikano 12. 11. 1907. godine. Na slici je Margit Zalan, slikana u prvom desetljeću 20. stoljeća u odjeći karakterističnoj za fin de siècle ili kraj (19.) stoljeća. Kardinal Alojzije Stepinac u posjetu Gyuli Zalanu, slikano u svibnju  1938. godine na ulazu u današnji Dom kulture Zalan. 27. rujna 1885. godine Leopold Janos

Hirschler prešao je na kršćansku vjeru te od onda njegova loza obitelji preuzima prezime

Zalan. Sakrament krštenje primio je u crkvi sv. Vida u Donjem Vidovcu, a danas kao svjedok

tome stoji krstionica s natpisom o tom događaju.

Sve su slike ustupljene ljubaznošću gospođe Nataše Srdić Jahn iz privatne obiteljske zbirke.

Izvor: 3140