Gradovi i općine 29.05.2017. 07:18. Zadnja izmjena: 29.05.2017. 07:53.

Prelog na nogama

Je li gradonačelnik Ljubomir Kolarek u tajnosti prodao zemljište?

Vruća tema Preloga, moguća izgradnja bioplinskog postrojenja koje bi kao gorivo koristilo pileće gnojivo i otpad s peradarskih farmi varaždinske Vindije, iz ovog dijela Hrvatske, a gradila bi se u predjelu zvanom Gorice, u neposrednoj blizini Pre-komove kompostane, ponovo je uzburkala javnost u Prelogu. Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek, Varaždincima prodao zemljište, za što je "kasirano" 171 tisuća eura, odnosno  nešto manje od 1,3 milijuna kuna. Nakon što je kupoprodaja "procurila" u javnost, na noge se digla kompletna gradska oporba, ali i onaj dio preloške javnosti koji o bioplinskom postrojenju nadomak svojih kuća ne želi niti čuti. Zašto se Kolarek baš u ovom trenutku upustio u prodaju i  to daleko od očiju javnosti, zna samo on, međutim činjenica je da je izgradnja postrojenja vrući krumpir kojeg se aktualna gradska vlast mora riješiti na ovaj ili onaj način.

Naime, već je i sama ideja o mogućnosti izgradnje bioenergane, javno prezentirana sredinom protekle godine, prvo putem medija, a zatim i na sjednici Gradskog vijeća Preloga (u lipnju) izazvala pravu buru. Unatoč žestokom protivljenju oporbe, Gradsko vijeće je tada, većinom glasova vladajućih, prihvatilo zaključak o prodaji zemljišta ukupne površine 19.000 četvornih metara, po početnoj cijeni od 9 eura po četvornom metru. "Sporno" zemljište (na kojem je bilo veliko divlje odlagalište otpada koje je kasnije sanirano) u vrijeme gradonačelnika Dragutina Glavine, Grad je kupio od građana s idejom da se na tom prostoru uredi rekreacijska zona, budući da se Prelog može širiti jedino prema Otoku, jer je sa sjeverne i istočne strane okružen gospodarskim zonama, te jezerom na južnoj strani.

PROSVJEDNA NOTA

Kolarekovim političkim oponetnima, gradonačelnikov potez došao je kao "as na desetku" a SDP i HNS odmah su se oglasili prosvjednom notom u kojoj upozoravaju da je "usprkos oštrom protivljenju građana i oporbe, jučer (u ponedjeljak, op.nov.) u Gradu Prelogu potpisan akt o prodaji zemljišta varaždinskoj Vindiji d.d. za 171 tisuću eura, kako bi ta tvrtka gradila bioplinsko postrojenje na tvari životinjskog podrijetla". Oporba tvrdi da ta odluka ide direktno protiv volje građana koji su svoje protivljenje jasno izrekli još na zboru građana prilikom gradnje kompostane. Građani su jasno rekli da ne žele bioenerganu i novo širenje neugodnih mirisa kojih su se nauživali prije sanacije smetišta na tom području, te ističu da im se ovim činom opet pod nos gura smrad. Podsjećaju također da je gradonačelnik Kolarek obećao građanima da se bioenergana bez potrebnih studija i bez upoznavanja građana o svim detaljima, neće graditi, danas upravo on, bez provedenih studija na okoliš i mogućeg zagađenja, bez privole građana, gura projekt bioplinskog postrojenja, što je, tvrde, nedopustivo. 

- Da se radi o zdravom projektu Vindija bi ga zasigurno gradila u Varaždinskoj županiji odakle bi se i životinjski otpad i gnojivo dovozilo, no, koliko je poznato isti taj projekt odbilo je već nekoliko općina susjedne županije, pa se nesnosni mirisi guraju pod nos naših građana, a tu je još i prijevoz tih ostataka koji zasigurno ne mirišu. Da tu nešto smrdi vidljivo je i iz toga da gradonačelnik nije o jučerašnjem potpisivanju akta o prodaji obavijestio javnost, očito je da se ovdje radi o projektu koji se gura na silu i protivno interesu građana, ističu još u SDP-u i HNS-u Grada Preloga.

NISAM POTPISAO!

Ljubomir Kolarek na naš je upit odgovorio da je javno nadmetanje održano 4. travnja te da je interes iskazala jedino Vindija d.d. Varaždin, koja je i jedina uplatila traženi iznos jamčevine od 50.000 kuna. Točno je, kaže gradonačelnik, da je Vindiji prodano 19.067 četvornih metara za iznos od 171.603 eura. Međutim Kolarek kaže kako nisu točne informacije da je u ponedjeljak, 15. svibnja potpisan kupoprodajni ugovor između Grada Preloga i tvrtke Vindija, već da je u postupku izrada predugovora, a da će se konačni ugovor potpisati nakon uplate cijelog kupoprodajnog iznosa cijene zemljišta. Zemljište je V. izmjenama prostornog plana uređenja, koje je jednoglasno donijelo Gradsko vijeće krajem 2014. godine, utvrđeno kao izdvojeno područje za gradnju bioenergane. Gradonačelnik u svojem odgovoru također podsjeća da je Gradsko vijeće u lipnju 2016. godine donijelo zaključak o prodaji zemljišta na području izdvojenog građevinskog područja izvan naselja Prelog (Gorice) te je temeljem navedenog zaključka raspisan natječaj za prodaju zemljišta.

- S obzirom da još uvijek nije sklopljen kupoprodajni ugovor teško je odrediti točan datum održavanje prezentacije planiranog zahvata u prostoru. S druge strane, o samom kupcu ovisi kada će se odlučiti za izgradnju bilo kakvog objekta na tom prostoru. Obećao sam prezentaciju planiranog zahvata na način kako je to bilo održano i za kompostanu, što znači predstavljanje zainteresiranoj javnosti svih komponenti projekta. Iste će se moći prezentirati u pripremnoj fazi vezano uz ishođenje građevinske dozvole. Posebno ističem da sam izazito ekološki osviješten i da neću dozvoliti gradnju bilo kakvog objekta koji će štetiti zdravlju stanovnika Preloga, zaključio je Kolarek.

Nova radna mjesta?

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek na spomenutoj, burnoj sjednici Vijeća na kojoj je donesena odluka o prodaji zemljišta, vijećnike je uvjeravao da se u energani neće spaljivati životinjske lešine, nego suho gnojivo koje će dovoziti s farmi sa sjevera zemlje u zatvorenim kamionima, s deponiranjem goriva u također zatvorene spremnike, te da prilikom transporta i o obrade neće biti neugodnih mirisa. Tako dobivena energija koristila bi se za stakleničku proizvodnju povrća. U samoj energani zaposlilo bi se desetak ljudi, a još više njih radilo bi na proizvodnji povrća. Da neće biti štetnog utjecaja na okoliš, Kolarek je ilustrirao primjerom sličnih postrojenja koje je ranije posjetio s nekolicinom vijećnika.