Gradovi i općine 09.07.2016. 14:34.

Neugodni mirisi u Orehovici

Je li mulj s pročistača otpadnih voda primjeren za gnojenje ratarskih kultura?

Našoj redakciji javio se čitatelj iz Orehovice koji je želio ostati anoniman, a ljuti ga, kako kaže, nesnosan miris koji dopire iz polja nedaleko od spomenutog mjesta. Telefonski nam je kazao da se na jednu od parcela dovozi mulj za koji je ustvrdio da je uzrok smrada.

Kontaktirali smo Općinu Orehovica iz koje su nam odgovorili da su uvidom na terenu utvrdili da se mulj s pročistača Međimurskih voda d.o.o. odvozi na privatnu parcelu u vlasništvu Ivana Vurušića iz Orehovice. Vurušić je inače poznati poljoprivrednik iz Orehovice te duže od 10 godina koncesionar za odvoz otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama na općinskom području. Njega smo i najprije posjetili.

Imam sve potrebne dozvole i ne radim ništa ilegalno. Radi se o mulju s pročistača koji za Međimurske vode d.o.o. na moju parcelu koja je inače više od kilometar udaljena od naselja, dovozi jedna tvrtka. Na parceli se nalazi i nešto pilećega gnoja. Već bih to razvozio po svojim ostalim parcelama, a imam ih 236, i zaorao. No, kako mi je primarni izvor prihoda ratarstvo, zaorat ću odmah dok površine budu prazne, nakon žetve, i parcela će biti čista. Moguće da se pojavio neugodan miris, kad je vruće, no sve je legalno i gnoj ću uskoro ukloniti, kazao nam je Vurušić.

Ističe i da uzorke tla sa svojih parcela koje tretira kombinacijom mulja i pilećega gnojiva, jer je takvo gnojivo jeftinije od samog umjetnoga, redovito daje na analizu i sve je u redu. Dodao je i kako mu se čini da pojedince uvijek smetaju ljudi koji rade i dok su u svome poslu uspješni.

Sve je po zakonu?

Na samoj lokaciji kod koje se inače doista širi intenzivan neugodan miris ( u vrijeme našeg boravka nije dopirao do naselja) popričali smo i sa zamjenikom načelnika Orehovice Željkom Martincem. Sukus njegovih riječi je također da nepravilnosti ili protuzakonitih radnji u konkretnom slučaju nema

Napomenuo je i kako se nedaleko od sporne parcele nalaze i farme pilića, kao i farma bikova pa i to može biti uzrok širenja neugodnih mirisa. No, istodobno, Općina ima odluku prema kojoj poljoprivrednici ne smiju ostavljati gnoj na parceli već bi ga odmah trebali zaorati što će, vjeruje, prozvani Ivan Vurušić i učiniti.