Gradovi i općine 14.09.2018. 11:10.

Pitali smo...

Je li pola milijuna kuna previše za renoviranje spomenika u Čakovcu?

Cifra od gotovo pola milijuna kuna za renoviranje spomenika braniteljima i premještaj spomen-zida sa slikama poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dijelu javnosti zazvonila je u ušima. Iako su procjene prije dvije godine bile manje, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović pojasnio je situaciju:

- Vrijednost previše ne odudara od početne. Bilo je predviđeno 200 tisuća kuna od Međimurske županije i 100 tisuća kuna od Grada Čakovca, a 150 tisuća kuna dobili smo od Ministarstva branitelja. To su bile neke okvirne cifre. Bio je raspisan javni poziv i stigle su takve ponude. Stanje na tržištu se promijenilo. Zbog manjka radne snage cijene radova i materijala su poskupile za gotovo 40 posto, objašnjava Vidović. U zadnju procijenu radova u visini 480 tisuća kuna uključena je i izrada projekta, radovi, čišćenje (...), odnosno sve što je potrebno da spomenik 17. rujna, za kad je najavljeno svečano otvorenje, zasja u punom sjaju.

- Razliku će nekako podmiriti Grad Čakovec, za to postoji rebalans proračuna, ili ćemo pokušati dogovoriti s Ministarstvom branitelja. Sad kad smo počeli s radovima, moramo završiti. Mislim da su dečki koji su dali svoje živote da bismo mi mogli imati slobodnu državu to zaslužili, mišljenja je Vidović.

Na upit je li već poznata sudbina slika branitelja uklesanih u kamen sa zida Knjižnice Nikola Zrinski, kaže da konačna odluka još nije donesena. - U roku mjesec dana ćemo ih skinuti i deponirati. Ideja je da se iduće godine postave na groblju – napravit ćemo postolje ili zid, no još ćemo napraviti sastanak i odlučiti o tome, dodaje u razgovoru.