Gradovi i općine 16.03.2018. 07:32. Zadnja izmjena: 16.03.2018. 07:37.

Međimurje je pozvano

Josip Kovač iz Novakovca: Sud nam je u najvećoj hladnoći zabranio korištenje dimnjaka

- Ovih dana, nakon više od dvije godine sudskog spora, primio sam sudsko rješenje kojim mi se zabranjuje korištenje dimnjaka, u protivnom mi slijedi novčana kazna od tri tisuće kuna. Riješenje je stiglo u vrijeme kad je vani najhladnije i temperature su padale do gotovo minus 20 Celzijevih stupnjeva. Bio sam primoran prebaciti grijanje na plin, dok je drvarnica puna drva. No, što bi bilo da nisam imao plinski priključak? Zar bih se trebao smrznuti u vlastitoj kući? pita se Josip Kovač iz Novakovca.

- Problemi su počeli 2015. godine kada su se susjedi pobunili zbog limenog dimnjaka kojega smo podigli na na pomoćnoj građevini u dvorištu, u kojoj smo uredili kotlovnicu i tamo smjestili peć za centralno grijanje na kruta goriva, a za koji posjedujem uvjerenje od dimnjačara o ispravnosti dimovodnog sustava, kaže Josip. Nesuglasice su kulminirale sudskom tužbom koju je 2015. godine podigla susjeda jer tvrdi da dimnjak nije dovoljne visine i da prekomjerno dimi. Nije bila spremna na dogovor, već je tražila novčanu naknadu za štetu, a dobila je i odvjetnika po službenoj dužnosti, dok ja moram plaćati odvjetničke usluge, nezadovoljan je Josip.

Uvjerenje o ispravnosti nije uvaženo? 

Tijekom sudskog postupka na teren je izašao sudski vještak koji je obavio mjerenja i utvrdio da je visina dimnjaka nedovoljna i da su emisije iz dimnjaka prevelike što je Sud uvažio, dok uvjerenje dimnjačara o ispravnosti dimovodne cijevi nije. Zbog čega plaćamo uvjerenja od dimnjačara ako se ne priznaju? Smatram da je dimnjak dovoljne visine, a mjerenja sudskog vještaka nisu točna, što ću i dokazati, rekao je Josip.

Rješenje?

Svoju stranu priče iznijela nam je i Josipova susjeda Vera Zorko koja tvrdi da je stanje bilo nepodnošljivo.   

- Dimnjak kojega je postavio susjed Josip Kovač uzrokovao nam je velike probleme, narušeno je zdravlje mojoj obitelji, a zbog nesnosnog dima i smrada koji se širio prema našoj kući najviše trpio moj pokojni otac koji je bio je plućni bolesnik. Dok se ložilo iz dimnjaka su komadići paljevine i čađa padali po cijelom dvorištu. Nisam bila u mogućnosti otvoriti prozore, a oštećenja od dima i čađe vidljiva su na stolariji i fasadi. Složila bih se da se dimnjak postavi na drugom mjestu, jer je ovako preblizu mojoj nekretnini i nije dovoljne visine što je najveći problem, što je i utvrđeno. Susjed je i dan nakon što je stiglo sudsko riješenje ložio u peći, iako nije smio, što je vidljivo po crnim komadićima paljevine u snijegu.

Pokušali smo se suprug Kristijan i ja dogovoriti s njima prije sudskog spora, ali suprotna strana nije bila za dogovor pa smo bili primorani podići tužbu. Pristala sam i na nematerijalnu sudsku nagodbu što je vidljivo u sudskim dokumentima, međutim ni tu nismo uspjeli postići dogovor. Sud je pozvao vještaka koji je utvrdio nepravilnosti. Nemam odvjetnika po službenoj dužnosti kako tvrdi suprotna strana, već sam sama platila odvjetničke usluge na početku sudskog spora, a kasnije sam se sama zastupala. Moje su tvrdnje dokazane crno na bijelo, rekla je Vera Zorko.