Gradovi i općine 18.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Josipović u Draškovcu obišao buduću geotermalnu elektranu

Na početku svog boravka u Međimurju u srijedu, 17. rujna, predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je preloško prigradsko naselje Draškovec gdje je obišao prostor na kojem bi iduće godine trebala početi izgradnja prve faze buduće geotermalne elektrane i turističko-lječilišnog kompleksa. Podsjetimo, radi se o projektu „Terme Hortus Croatiae“ koji se našao među 19 sličnih iz cijele Europske unije i za čiju je realizaciju Europska komisija nedavno odobrila 15,000.000 eura bespovratnih sredstava. 

 

U pratnji županijskih i preloških čelnika te investitora Josipović je obišao termalne izvore te se i sam uvjerio u izniman potencijal spomenutog područja. 

 

-Riječ je o vrlo inovativnom projektu gdje se prirodna bogatstva iskorištavaju na specifičan i ekološki najprihvatljiviji način. Ovdje će niknuti toplice, ali i energana te će ovaj kraj imati jeftinu toplinsku i električnu energiju. Ovakvih projekata, siguran sam, u Hrvatskoj će biti još, jer mislim kako je prošlo vrijeme da se čudimo našem članstvu u Europskoj uniji. Mi smo u poziciji da iskoristimo fondove.  Do 2020. godine na raspolaganju nam je gotovo cijeli jedan proračun i to je zaista odličan način na koji možemo pokrenuti naše gospodarstvo, kazao je Josipović. 

 

Župan Matija Posavec istaknuo je da će Draškovec imati prvu geotermalnu elektranu, ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe. –Ono što je možda još važnije, realizacijom ove investicije Međimurje će definitivno postati perjanicom   kontinentalnog turizma. Mi moramo u strategiji države sve više razvijati kontinentalni turizam, ne samo sunce i more, a ovdje će biti bogatih sadržaja zbog niza investicija. U blizini je i rijeka Drava te prekrasne prirodne ljepote te ćemo se u vrlo skoro vrijeme moći ponositi i turistima ponuditi nešto jedinstveno, naglasio je Posavec, ukazavši i na također značajnu činjenicu da će u Draškovcu biti otvoreno nekoliko stotina radnih mjesta. 

Izvor: 3099