Gradovi i općine 21.07.2017. 10:42. Zadnja izmjena: 21.07.2017. 10:47.

Čakovčani čekaju godinama

Kad će na ovoj livadi konačno 'niknuti' vanjski bazeni?

Prošlo je dva desetljeća otkako grad Čakovec nema vanjske bazene. Staro za brojne Čakovčane i Međimurce nikad prežaljeno kupalište u Perivoju Zrinskih srušeno je u srpnju 1996. godine. U međuvremenu je izgrađen reprezentativni kompleks natkrivenih bazena koji danas nose ime Gradski bazeni Marija Ružić – po nekadašnjoj čakovečkoj gradonačelnici za čijeg je mandata projekt i realiziran (otvoreni su 1999. godine).

Gradnja vanjskih bazena pak se najavljuje već dugo, projekti su izrađeni davno, no nakon toga, također već dugo vremena konkretnih pomaka za realizaciju te investicije – nema, a utihnule su i najave o spomenutom. Gdje je zapelo?

Podsjetimo. Gradska razvojna agencija Čakra prije nekoliko je godina za (su)financiranje iz europskih izvora kandidirala projekt. Nije prošao. Jedan od uvjeta na natječaju bio je da u krugu od 50 kilometara od mjesta na kojem bi se bazeni gradili ne smije biti drugih bazena, što, poznato je, kod nas nije slučaj.

Kako doznajemo, u međuvremenu je Grad dobivao i sporadične upite potencijalnih privatnih investitora za gradnju po modelu javno privatnog partnerstva, no njima se, s obzirom da bi se vanjski bazeni koristili samo u ljetnoj sezoni, takvo ulaganje izračunima pokazalo neisplativim. Navodno su predlagali da u koncesiju uzmu čitavi kompleks što pak je bilo neprihvatljivo za Grad.

Po već spomenutim projektima (na papiru) vanjski bazeni koštali bi više od 50,000.000 kuna. Svako doba nosi svoje pa su u proteklom razdoblju u Gradu ocijenili da bi takva investicija ipak bila preskupa i u konačnici neisplativa. S time se slaže i direktor Gradskog poduzeća Ekom (koje održava bazene) Miodrag Novosel:

- Prvotni projekti napravljeni su prije više od 10 godina i to bi stvarno bio preambiciozni zahvat, a da ne govorim koliko bi se i povećali troškovi. Smatram da bi bilo dobro izgraditi jedan bazen nekakvih srednjih dimenzija za plivanje i drugi za djecu. Iako mi već nekoliko godina bilježimo porast broja korisnika unutarnjih bazena i to tijekom cijele godine, spomenuta dva bazena bi u ljetnim mjesecima privukla dodatan broj kupača. Sve će ovisiti o odluci Grada, no mislim da će se realna pretpostavka da se nešto pokrene stvoriti druge godine. S krajem ove godine Grad će naime konačno otplatiti kredit koji je podignuo za kupnju reflektora na stadionu Sportsko rekreacijskog centra Mladost (mjesečna rata za to je oko 160.000 kuna, bila je i veća, a cijela investicija u konačnici košta više od 20,000.000 kuna). I dalje naravno pratimo i europske fondove, ali nažalost trenutno ne pronalazimo model, odnosno europski izvor za sufinanciranje te vrste projekata - kaže Novosel.

Ističe da se u međuvremenu u Ekomu kontinuirano trude zadovoljiti najšire potrebe svojih korisnika. Osim samog kupanja, vrlo je popularna i sauna, postoji velika terasa kao i prostor za sunčanje, uređeno je igralište za odbojku i rukomet na pijesku... Ljeti, u dva dana vikenda na bazene dođe i 1000 ljudi, a kad je riječ o konkretnijim brojkama, Novosel otkriva da je primjerice u mjesecu lipnju prodano 12.849 ulaznica ( u istome mjesecu 2016. godine – 11.702).

Ukupno su prošle godine prodane 117.423 ulaznice, a dosad ove, zaključno s krajem lipnja – 66.847. Prošlogodišnji prihod od prodaje iznosio je 2,911.187 kuna, a ove je godine dosad prihodovano 1,622.800 kuna. Cijena ulaznica nije se povećavala duže od 10 godina.