Gradovi i općine 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Kad predsjedniku Vijeća pukne film

Proteklog utorka održana je 5. sjednica Gradskog vijeća Murskog Središća. Višesatna sjednica bila je u znaku (neuspjelog) pokušaja oporbe (SDP, MDS, HSU) da s dnevnog reda skine prijedlog odluke o imenovanju odbora te u znaku rasprave o izvješću gradonačelnika za drugo polugodište protekle godine, rebalansu proračuna i dopunama odluke o komunalnom doprinosu. Srpak je za svoje izvješće dobio potporu koalicijske većine, a oporba je kritizirala, doduše - ne toliko koliko se očekivalo.
Kad je u pitanju proračun, rebalansu se pristupilo uglavnom zbog neplaniranih troškova oko pranja i snimanja postojeće kanalizacije radi izrade projekata za buduću kanalizaciju. Rebalansom je proračun povećan za 426 tisuća kuna i sad iznosi 9,96 milijuna kuna. Najupečatljivija je ipak bila rasprava o komunalnom doprinosu - radi se o smanjenju već utvrđenog komunalnog doprinosa s 14 na 10 kuna za romsko naselje Sitnice. Učinjeno je to kako bi se ujednačila cijena za sva romska naselja u Međimurju, pa će cijena svugdje iznositi 10 kuna.
Predsjednijka Vijeća Miljenka Cmrečaka, iziritiranog događajima za nedavnog posjeta veleposlanika Rumunjske Sitnicama, kada su pojedini Romi optužili Grad, državu i Hrvate za loše ponašanje prema njima, to je potaknulo da održi emotivan govor. Cmrečak je takva neosnovana “tužakanja” nazvao sramotnima i od Roma zatražio ispriku. O Cmrečakovom govoru koji su pojedini vijećnici doživjeli pretjeranim sigurno će se još čuti - recimo tek da je odluka o smanjenju doprinosa na kraju ipak donesena. (vt)

Izvor: 3073