Gradovi i općine 13.12.2016. 07:48.

Stranačka stega iznad svega?

Kako su u Vratišincu "izvisili" umirovljenici i nezaposleni?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vratišinec, održanoj 25. studenog, najviše je tenzija digla 14. točka dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o uskrsnicama i božićnicama. Hrvatska stranka umirovljenika, podržana od strane HNS-a i Kandidacijske liste grupe birača Gornji Kraljevec, Vijeću je dala prijedlog da se u proračun Općine za 2017. godinu svim umirovljenicima čija su primanja manja od 2.000 kuna povodom uskrsnih blagdana uvrsti novčana naknada.

Vijećnica Biserka Tarandek nezadovoljna nesuradnjom vladajućih i oporbe

Umirovljenici protiv umirovljenika

Takvih je, prema evidenciji, na području općine Vratišinec 448, pri čemu bi oni s primanjima do 1000 kuna dobili 200 kuna uskrsnice, a oni čija su primanja između 1000 i 2000 kuna - 100 kuna. Općina bi za taj prijedlog iz proračuna trebala izdvojiti 59.900 kuna.

Drugi prijedlog na istu temu stigao je od vijećnice SDP-a Biserke Tarandek koja je u ime kluba vijećnika SDP-a izložila ideju da se svim umirovljenicima s primanjima do 2000 kuna isplati jednak iznos – 300 kuna. Oba prijedloga dana su na glasovanje te je sa šest glasova za usvojen prijedlog vladajućeg HNS-a, HSU-a i Nezavisne liste prema kojem će vratišinečki umirovljenici dobiti 100, odnosno 200 kuna uskrsnice, ovisno o visini mirovine.

Prijedlog koji je predložio SDP, a koji je povoljniji za umirovljenike, odbačen je sa četiri glasa za i šest suzdržanih. Zanimljivo je napomenuti da financijski izdašnije uskrsnice nije podržao ni vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika – Stjepan Šafarić, koalicijski partner HNS-a kojem pripada i načelnik Zdravko Mlinarić.

Veće uskrsnice za umirovljenike nije podržao ni vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika Stjepan Šafarić

Solidarnost?

Nakon rasprave o uskrsnicama dodatno je na dnevni red ubačena točka koja se tiče isplate naknada za Božić. Kao i za raniju stavku glasovalo se o dva prijedloga: iz redova vladajućih i oporbe. Vladajuća koalicija predložila je da se umirovljenicima s primanjima do 2000 kuna isplati naknada u visini od 100 kuna, što bi proračun olakšalo za 44.800 kuna. Prijedlog SDP-a u principu je sličan, no, dopunjen jednom stavkom.

Predlažemo da se osim umirovljenicima 100 kuna isplati i nezaposlenima. Trebamo misliti i na najnezaštićeniju skupinu, istaknula je Tarandek prilikom izlaganja te dodala da je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području općine Vratišinec nezaposleno 56 osoba. Za njihove božićnice izdvojilo bi se 5.600 kuna što zajedno s božićnicama za umirovljenike iznosi 50.400 kuna.

Glavni protuargumenti koje su zamjenica predsjednika Općinskog vijeća Štefanija Jambrošić i načelnik Općine Zdravko Mlinarić istaknuli kao razloge neodobravanja prijedloga jesu promjenjiv broj nezaposlenih i rad na crno koji je teško detektirati.

Premda su se oporbeni vijećnici Biserka Tarandek, Darko Mikulić i Jolanda Novak žustro zalagali da se pomogne i nezaposlenima te objašnjavali da i kod umirovljenika postoje slučajevi rada na crno, njihov trud nije urodio plodom.

Kao i u prethodnom slučaju, nauštrb mještana Vratišinca, prihvaćen je prijedlog vladajuće koalicije te će božićnice dobiti samo umirovljenici.