Gradovi i općine 31.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Kalamper, kalamper, kupite kalamper…

 

Uz poznate stihove neslužbene "himne" Općine Belica i beličkih proizvođača krumpira - "Kalamper, kalamper, kupite kalamper…" - otvoren je u subotu, 29. kolovoza, 15. festival "međimurskoga kalampera". Zadnja manIfestacija većeg formata koja se kroz sezonu održava u Belici, prije nego brojni proizvođači krumpira krenu u polja po ovogodišnji urod.

 

Za razliku od ranijih godina, 15. po redu, nije bio posebno širokog sadržaja. Nekoliko specijaliziranih tvrtki dopremilo je i izložilo novitete u mehanizaciji namijenjenoj krumpirašima, a u kratkom programu tamburaša KUD-a Belica i puhača Limene glazbe Belica, goste i uzvanike pozdravili su u ime organizatora Dragutin Taradi, predsjednik Udruge međimurskih uzgajivača merkantilnog krumpira i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi. Prigodnim se riječima okupljenom mnoštvu obratio i župan Matija Posavec, koji je uručio zahvalnice Udruge zaslužnim pojedincima i tvrtkama za dugogodišnji rad i promicanje ciljeva Udruge.

 

 

D. Taradi, predsjednik UMPMK, kaže da očekuje partnerski odnos otkupljivača:

 

- Ove godine mi imamo trošak proizvodnje po kilogramu merkantila između 1,4 i 1,5 kuna, ovisno o agrotehnici i tehnologiji proizvodnje kod pojedinih proizvođača. To znači da je to i najniža granica za otkupnu cijenu krumpira, ispod te granice mi ne izlazimo u plus s proizvodnjom i nadamo se da će trgovački centri i svi drugi uvidjeti da za održavanje i unprijeđenje proizvodnje moramo imati korektan partnerski odnos i korektnu otkupnu cijenu krumpira. (MB)

 

 

 

 

 

Izvor: 3149