Gradovi i općine 16.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Karina Zamuda iz Štrigove ide na sud!

Šira javnost vjerojatno se tek površno sjeća slučaja „Karina“ koji je buknuo u ljeto 2012. godine. Dvije godine kasnije, Karina Zamuda iz Štrigove osumnjičena za prijevaru više desetaka klijenata svoje mjenjačnice „Karina“, ipak će sjesti na optuženičku klupu, potvrdili su nam u Općinskom sudu u Čakovcu. Podsjetimo.

Policijska uprava međimurska u srpnju 2012. godine potvrdila je kako s drugim nadležnim institucijama intenzivno radi na istraživanju velike financijske afere koja je potresla štrigovski kraj. Policijsko izvješće upućivalo je na prijevaru proizašlu u mjenjačnici Karina u Štrigovi. Više je građana gornjeg Međimurja toj novčarskoj tvrtki, uz obećane visoke kamate (navodno i do 10 posto), posudilo veće svote novaca. U više od 20 kaznenih prijava spominjala se ukupna svota veća od 1,500.000 kuna. No, na dan isplate koju je obećala vlasnica vjerovnike su dočekala zatvorena vrata, uz poruku da je ona na bolovanju. Tome nije bilo tako, već je otišla u inozemstvo. Za njom je odmah raspisana međunarodna tjeralica. Ubrzo se ipak vratila u Hrvatsku (navodno je bila u Kanadi) te je privedena. S njom je obavljen obavijesni razgovor. Obvezala se na suradnju s policijom i Državnim odvjetništvom, kako bi se afera rasvijetlila, pa je puštena da se brani sa slobode.

Oštećeni podnositelji prijava, raspravljalo se u danima nakon što se doznalo za aferu, i sami su pridonijeli svojoj nevolji.

Neuobičajeni ugovori s privlačnim kamatama, posebice u današnje vrijeme, nisu im se, očito, činili čudnima. Mještani Štrigove, odnosno poznanici Karine Zamude nisu bili skloni medijima govoriti o njoj. Oni koji nisu bili u ugovornim odnosima sa Zamudom izgovarali su tek riječi hvale, s nevjericom prihvaćajući informaciju o prijevari.

Kad je dovršila svoj dio istrage, Policijska uprava međimurska protiv nje nije podnijela kaznenu prijavu, već posebno izvješće, odnosno Općinskom državnom odvjetništvu prepustila odluku o tome hoće li slučaj proslijediti sudu ili ga odbaciti.

Policija „izvijestila“, Državno odvjetništvo ipak podnijelo optužnicu

Odradivši svoju istragu, DORH je u travnju prošle godine podnio optužnicu  zbog kaznenog djela protiv imovine - prijevarom. No, Optužno vijeće Općinskog suda u Čakovcu vratilo ju je na doradu Općinskom državnom odvjetništvu.

- Nakon što su nedostaci otklonjeni, optužnica je potvrđena rješenjem od 16. travnja, a do 20. lipnja navedeno rješenje o potvrđivanju optužnice dostavljeno je svim oštećenicima u postupku. U daljnjem tijeku postupka, kazneni predmet vratit će se raspravnom sucu na suđenje, kaže glasnogovornica Suda Barbara Ujlaki Strbad.

Ukoliko bude proglašena krivom, Karina Zamuda mogla bi se suočiti sa zatvorskom kaznom i do 8 godina. Kako doznajemo, optužena se u međuvremenu zaposlila u jednoj varaždinskoj tvornici.

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3089