Gradovi i općine 12.12.2016. 08:01. Zadnja izmjena: 12.12.2016. 08:06.

Općina Belica

Koje su investicije izgledne u idućoj godini?

Gospodarska zona Jug jedna je od investicija planiranih u tekućoj godini koja će, pretpostavlja načelnik Zvonimir Taradi, zaživjeti 2017. godine. Nastavak investiranja u komunalnu infrastrukturu sredstvima od 320.000 kuna trebalo bi pratiti Ministarstvo gospodarstva.

- OPG Vinković trebao je na tom prostoru graditi halu, a iako je bila ishođena građevinska dozvola, vlasnik je odustao od gradnje te je za svoje potrebe kupio zgradu Betexa, rekao je načelnik, dodavši kako postoji interes za gradnju u gospodarskoj zoni.

Za iduću godinu planirana je i dogradnja prostorije svlačionice u postojećem objektu Nogometnog kluba BSK Belica.

Gradila bi se nova zgrada, idejni projekti postoje i moguće ih je vidjeti u prostorima Kluba. Čim ishodimo građevinsku dozvolu, raspisat ćemo natječaj za izvođače radova jer je problem u operativi pa se događa da se na natječaj nitko ne javi, komentirao je Taradi.

U prijedlogu proračuna predviđeno je da će radove sa 250.000 kuna sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok bi isti iznos za dogradnju bio osiguran i u općinskom proračunu.

U 2016. godini Općina je preuzela sve obaveze po pitanju ambulante koja djeluje u prostorima koji trebaju energetsku obnovu.

Ići ćemo u sanaciju vanjske ovojnice, odnosno, fasade te izmjenu stolarije, pa smo u proračunu i predvidjeli sredstva za tu namjenu, kazao je Taradi. Dodao je da postojeća zgrada ima prostran tavanski prostor koji bi se, ukoliko to dopusti struka, mogao preurediti u stambeni prostor. Očekuje se da će energetsku obnovu sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prođe li projekt na natječaju.

Najveća planirana investicija je dogradnja vrtića kojom bi se odgajateljicama i 50-ero mališana omogućio prikladan prostor za boravak i rad. Procijenjuje se da bi za adaptaciju i dogradnju trebalo izdvojiti 2,400.000 kuna, od čega bi 90 posto sredstava trebalo osigurati prijavom projekta na natječaj Ministarstva poljoprivrede.