Gradovi i općine 21.11.2018. 11:19. Zadnja izmjena: 21.11.2018. 11:19.

Varaždin

Konferencijom obilježeno 40 godina Saveza Alpe Jadran

U Varaždinu je konferencijom ,,40 godina suradnje na alpsko-jadranskom području – jučer, danas, sutra“ obilježeno 40 godina Saveza Alpe Jadran, organizaciji koja okuplja regije iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije. Međimurska županija članica je Saveza od 22. studenog 2013. godine.

Otvarajući konferenciju u ime domaćina, župan Varaždinske županije Radimir Čačić naglasio je kako je ova organizacija najstarija međuregionalna organizacija u Europi, pravni slijednik Radne zajednice od 2013. godine. Do 20. studenog članica Radne zajednice bila je Republika Hrvatska koja je nakon izlaska prepustila hrvatskim županijama da samostalno donesu odluke o pridruživanju Savezu.

„Osim članstva u Savezu koji okuplja 12 regija, nekoliko zemalja članica Europske unije, Međimurska županija provela je niz projekta, a za određene manifestacije je dodijeljena financijska potpora,“ ističe župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je zajedno sa županima Istarske županije Valterom Flegom, Primorsko goranske Zlatkom Komadinom, Krapinsko zagorske Željkom Kolarom i Varaždinske Radimirom Čačićem, te predstavnicima ostalih članica sudjelovao na panelu o budućem razvoju županija i regija okupljenih u Savezu Alpe Jadran.

U ime Međimurske županije na konferenciji su sudjelovali, pročelnik za gospodarski razvoj Darko Radanović, direktor MENEA-e Alen Višnjić, voditeljica EDIC centra Marija Stanković i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga koja je od glavnog tajništva Saveza posebno pohvaljena za veliki doprinos programskom i financijskom okviru djelovanja organizacije.