Gradovi i općine 03.09.2018. 07:15. Zadnja izmjena: 03.09.2018. 07:18.

Vijeće

KOTORIBA Ne treba im značajni krajobraz?

Načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec na zadnjoj je sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća najavio da će Skupštini Međimurske županije podnijeti pisani zahtjev da se na području Kotoribe ukine Značajni krajobraz rijeke Mure. Zaštićeno područje koje dotiče same rubove naselja, a zalazi i na pojedina privatna imanja, županijska Skupština proglasila je još 2001. godine. Zaštita podrazumijeva ograničenja pri različitim prostornim zahvatima, ponajviše gradnji, odnosno - dopušteni su zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen, a zbog toga u Kotoribi već dugo negoduju.

POKUSNI KUNIĆI

Posljednji primjer na sjednici Općinskog vijeća naveo je HDZ-ov vijećnik Zoran Radmanić, a vezan je uz prometnicu koja Kotoribu spaja s Goričanom. Na nju je, upravo zbog činjenice što prolazi Značajnim krajobrazom postavljen takozvani eko asfalt. -To nema veze ni s ekologijom, niti s asfaltom. Praši se jače nego prije, a grabe su još veće, rekao je Radmanić.

O problemu je već razgovarao te najavio nove sastanke s vodstvom ŽUC-a o mogućim rješenjima. - Rade eksperimente, mislim da smo prva sredina u Hrvatskoj u kojoj je postavljen taj eko asfalt. Mi smo pokusni kunići, naljutio se i Grgecov zamjenik Roberto Ujlaki, dok je Grgec dodao da je za sve kriv – onaj prvi koji je delal Zaštićeni krajobraz.