Gradovi i općine 26.02.2016. 08:04. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 08:51.

Sjednica Vijeća za prevenciju

Kreće izgradnja parkirališta za bicikle u Čakovcu

U četvrtak je u prostorima čakovečke Gradske vijećnice održana sjednica Vijeća za prevenciju Grada Čakovca. Na dnevnom redu našlo se nekoliko točaka od čega je najzanimljivija bila Stanje sigurnosti na gradskom području.

U odnosu na 2014. godinu lani je zabilježen pad broja kaznenih djela, sa 420 na 373, riješeno je njih 58 posto, što je za 5 posto više nego prije godinu dana. Teške krađe smanjene su za 51 posto, a krađe bicikala za 32 posto. Pada i broj kaznenih djela vezanih uz nasilje u obitelji, zlouporabe droga te ostalih prekršaja. U odnosu na 2014. neznatno je povećan broj remećenja javnog reda i mira, sa 117 na 119. Kako je rečeno na sjednici, rezultat je to i rada Vijeća za prevenciju, koje svojim aktivnostima nastoji građane, u prvom redu educirati te podrškom akcijama prevenirati kršenje zakona.

Prema riječima predsjednika Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Marija Medveda, cilj je i ove godine smanjivati evidentirani broj krađa, kaznenih i prekršajnih djela. Krenut će se i u realizaciju lani najavljenog projekta, uređenja parkirališta za bicikle na prostoru parkirališta kod bivšeg MTČ-a. Ono će biti osvijetljeno, ograđeno i nadzirano, a osim smanjenja broja krađa bicikala, cilj je i povećati osjećaj sigurnosti kod građana te ih potaknuti da biciklom dolaze u središte grada.

Predstavljene su i dvije preventivne akcije, „Kako je Ješko pobijedio prehladu“ i „Alkohol nije cool!“ Riječ je o programima koji su usmjereni na edukaciju stanovništva na ispravljanju zabluda, ali i mijenjanja svijesti o društveno prihvatljivom ponašanju. Akcija Kako je Ješko pobijedio prehladu usmjerena je na edukaciju stanovništva kako bi se smanjila bespotrebna i štetna upotreba antibiotika, koji bi se trebali koristiti isključivo za liječenje bakterijskih infekcija, a ne obični prehlada, gripe te ostalih bolesti koje uzorkuju virusi.

Akcija „Alkohol nije cool“ usmjerena je na maturante, ali i učenike završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolce, kojima se želi pokazati da konzumiranje alkohola ne smije biti društveno prihvatljivo te da se može dobro zabaviti i bez opijanja, a uspješno se provodi već dugi niz godina.