Gradovi i općine 13.03.2016. 07:00. Zadnja izmjena: 13.03.2016. 10:16.

Groblje u Nedelišću

Kremiranog pokojnika možete posipati i po Muri i Dravi!

"Pravilnikom je propisano kako se obavlja prijenos i pokapanje umrle osobe. Zakonskim odredbama nije utvrđen način postupanja i raspolaganja s urnom u kojoj su ostaci umrlog. Odlukom o grobljima na području Općine Nedelišće određeno je da se umrlog pokapa isključivo na groblju", odgovorila je na pitanje čitatelja lista Međimurje Sanja Zorković, pročelnica Općine Nedelišće. Našeg čitatelja zanimalo je može li se urna čuvati kod kuće.

Zakon nije određen

S pitanjem o urnama obratili smo se potom i Čakomu. Potvrdili su nam da Zakon ne određuje postupanje s urnama te dodali da je vrlo malen broj osoba koje se odlučuju na kremiranje. Procedura je sljedeća: u aranžmanu Čakoma tijelo pokojnika prevozi se na Mirogoj gdje bude kremirano. No po urnu ide rodbina te se više ni ne mora javiti Čakomu. Iz toga proizlazi da s njom može raditi doslovno što želi. Navodno je jedna osoba tražila "blagoslov" da sadržaj urne prospe po Muri i Dravi. Nakon razmjene mišljenja i proučavanja zakonskih i podzakonskih akata, zaključeno je da nema zapreke. Na kraju je ipak, doznajemo, pola urne posipano po grobnom polju, dok je ostatak osoba sačuvala u urni kod kuće.

Naravno, ako obitelj to želi, nakon kremiranja može uslijediti konvencionalni pogreb. Na groblju u Nedelišću postoji grobno polje predviđeno za urne. No prošetali smo njime i vidjeli kako je od 18 mjesta popunjeno samo jedno! Urna se može pokopati i u klasičnu grobnicu te je prema informacijama lista Međimurje zabilježen i takav slučaj u Nedelišću.

Troškovi ovise o željama

Iz Općine Nedelišće za list Međimurje odgovorili su i na ostala pitanja čitatelja, o novim uvjetima pokopa na grobljima na području općine. Prije svega kažu kako su se Općina i Čakom usuglasili da komunalnu djelatnost održavanja groblja i krematorija obavlja Čakom, koji je u suvlasništvu Općine Nedelišće. Održavanje obuhvaća održavanje prostora i zgrada za obavljanje ispraćaja i sahrane pokojnika te ukop i kremiranje pokojnika.

"Ukupan iznos pogrebnih troškova određuje obitelj i ovisi o mnogo čemu. Cijena samog iskopa, zatrpavanja grobne jame i pogrebnog ceremonijala iznosi 836 kuna, s uključenim PDV-om, kao i do sad na svim grobljima na području Općine Nedelišće. Cijena je određena cjenikom za usluge ukopa za Općinu Nedelišće, koji se donosi za svaku godinu u sklopu plana poslovanja Čakoma. Na cjenik suglasnost daje općinski načelnik", kaže pročelnica Zorković

Krajnje vrijeme ukopa u Općini Nedelišće ovisi o dobu godine                                                                                                                        Pročelnica Zorković pojasnila je i kako su Općina i Čakom dogovorili da se ukopi neće obavljati nedjeljom, blagdanom i neradnim danom, osim na izričito inzistiranje korisnika. Dogovoreno je i vrijeme zadnjeg ukopa; tijekom prosinca i siječnja to je 15 sati, tijekom veljače, ožujka, travnja, listopada i studenog to je 15,30 sati, te tijekom svibnja, lipnja, srpnja, kolovoza i rujna 17,30 sati.