Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

KRIŠTANOVEC: KANALIZACIJA JE PRI KRAJU

Velika većina mještana već se može priključiti, predsjednik VMO-a poziva da to učine i za oborinsku kanalizaciju

O aktualnostima smo zapitali predsjednika Vijeća mjesnog odbora Krištanovec Dušana Mikolaja.
- Izgradnja kanalizacije počela je još u listopadu prošle godine. Četvrtina mjesta već i koristi kanalizaciju. No, iz nekih razloga ove godine nastavilo se prilično kasno, u sedmom mjesecu. Sad je već oko 85 posto posla gotovo i vjerujem da ćemo ga završiti ove godine, osim ako se uplete loše vrijeme. Velika većina mještana može se priključiti na kanalizaciju i pozivam sve da to učine. No, moram istaknuti i da pozivam mještane da se priključe i na oborinsku kanalizaciju. Zbog specifičnosti terena i tla na kojem Krištanovec leži, to je potrebno. Ne može se više dopustiti da se oborinske vode iz dvorišta slijevaju na ulice, a treba planirati da se kasnije ne bi kopalo već sanirane ulice. Ovime završavamo najveći projekt u mjestu koji je kroz nekoliko godina stajao ukupno 14 milijuna kuna, s izgradnjom mreže, prepumpne stanice i udjelom u izgradnji spojnog kolektora. Sreća je što smo imali veliku pomoć države, 63 posto su podnijela ministarstva i Hrvatske vode. Kad je o sanaciji ulica riječ, molimo mještane za strpljenje. Pred završetkom je izrada projekata sanacije i rekonstrukcije prometnica u mjestu, a planira se njihovo proširenje i uređenje pješačko-biciklističkih staza. Sama sanacija neće ići tako brzo kako bismo željeli, zbog nedostaka novca. Vjerujem da će ipak glavna ulica iduće godine biti uređena. Ostale će u razdoblju od 3 do 4 godine, ne može se reći kojim redom. Tu bih rekao da privremena sanacija, odnosno vraćanje samo na prethodno stanje, do potpunije rekonstrukcije, kako se radi u Ivanovcu, ne bi bilo dobro rješenje. To bi značilo opasnost da na tome ostane dugi niz godina, to nam je u mentalitetu. U projektu sanacije cesta bit će i uređenje rotora u centru, a i preseljenje pila, oštećenog u prometnoj nesreći, na drugo mjesto.
Nismo sretni ni zbog sporosti radova na društvenom domu. Opet se radi o nedostatku sredstava. Ta je pozicija rebalansom brisana iz gradskog proračuna. Ali ne odustaje se, već samo odgađa. Stvaka će biti prebačena u proračun za iduću godinu, kad će posao biti i okončan. Time će se ulaganje Grada u obnovu zaokružiti na milijun kuna kroz pet godna. Ove godine uloženo je i 200 tisuća kuna u uređenje školskih prostorija, iz decentraliziranih državnih sredstava. Tu je gotovo pola posla, ostalo će u sljedeće 2 do 3 godine. I tu će ukupno ulaganje doseći oko milijun kuna. Idu i poslovi oko uređenje sportskih terena, rekonstruirano je krovište na prostorijama nogometaša. Nasuti šljunak iz radova na kanalizaciji priprema je za gradnju višenamjenskih asfaltiranih terena. Izgradnja novog sportskog doma je ambiciozniji projekt, pod pretpostavkom sadašnje krize ne može se govoriti kad će realizacija, ali nam to sada ostaje prioritet. Imovinsko-pravna pitanja su pred rješenjem – ona su pretpostavka projekta, dosad su mu bila i prepreka.
Na kraju bih dodao da će Krištanovec biti jedno od prvih mjesta na području Grada u kojem će biti rekonstruirana javna rasvjeta. Ide i dogradnja, na dijelu županijske ceste nedostaje 6 stupova, a za to je predviđeno 80 tisuća kuna. Vjerojatno će oba posla u jednom potezu. Očekuje se da će nove, štedne žarulje donijeti smanjenje troška rasvjete sa sadašnjih 35 tisuća kuna godišnje na polovicu.
Dražen Kovač
Snimio D.Lesar

Tko su članovi VMO-a Krištanovec?
Mikolaj je iskoristio i prigodu da spomene tko su (novi) članovi Vijeća mjesnog odbora u novom sazivu, od polovice godine. Uz njega, kao predsjednika, to su: Franjo Mikolaj, Srećko Mrazović, Siniša Mikolaj, Damir Bakač, Zdravko Horvat i Dragutin Medlobi.

ŠTO KAŽU MJEŠTANI

Pavao Jalšovec: Dobro nam je, ali je sad mjesto raskopano. Negdje prošle godine započeli su radove, i to već neko vrijeme ovako traje. Pitamo se kad će završiti kanalizaciju i kad će nam ulice asfaltirati.

Danijela Novak: Društveni život nam je slabo razvijen, nema ni mjesta kamo bi se moglo izaći, osobito mladi, niti sadržaja za malu djecu. I zbog kanalizacije nam je mjesto raskopano, a nisu nam rekli kad će to završiti.

Nina Kopčić: Mjesto je dobro uređeno. Tu su se stvari promijenile nabolje, ali trebaju još neki detalji, neki parkić, a i dječje igralište bi trebalo bolje urediti. I ova raskopanost traje već mjesecima, nestrpljivo čekamo da to završi.

Franjo Železnjak: Gradnja kanalizacije ide kraju, cijevi su najvećim dijelom položene, ali još ne znamo kad će asfalt. U školi se uređuje podrum, ne samo za njene, nego i za javne potrebe. Radi se i na društvenom domu, ali tu zapinje.

Izvor: 2848