Gradovi i općine 12.10.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Kulturno obogaćena Kotoriba

Nemam riječi kojima bih izrazio radost ponovnog dolaska u moju Kotoribu. Nemam riječi kojima bih opisao što me prožima kada osjetim miris Mure, kada čujem riječ Kotoriba rekao je u 18. rujna pred zgradom Knjižnice i čitaonice Kotoribe književnik, svjetski putnik i moreplovac Joža Horvat. Došao je na staze djetinjstva, kamo su ga pozvali Kotoripčani da bi mu pokazali kako su u zgradi uredili Odjel ostavštine književnika Jože Horvata.

-To je najmanje čime smo Vam se mogli odužiti rekao je u dobrodošlici općinski načelnik Ljubomir Grgec. Vinko Horvat, jedan od začetnika, inicijatora i posredni ka ovog događaja, naglasio je kako je to trenutak u kojem se Joža vraća u Kotoribu gdje će svojom ostavštinom zauvijek i ostati, na što mora biti ponosno Međimurje, a prije svega Kotoriba. ekao je kako Kotoriba živi za Jožu, kako je radosna što je došao trenutak njegova povratka. Zahvalio se supružnicima Horvat, Renati i Joži, što su ovoj sredini odlučili podariti nešto milo i drago. – To sve ćemo čuvati, brinuti o tome, to će živjeti vječno s nama i u nama poručila je Anica Jauk koja je uz Irenu Maltar, Ladislava Siladija, Bernardu Habuš i spomenutog Vinka Horvata osmislila Odjel ostavštine u kojem je danas 601 knjiga, u kojem su njegovo brončano poprsje, portreti, diplome, zahvalnice i priznanja koja mu je život donio. Kaj da vam velim? Položili ste ispit rekao je kratko, upitan za komentar. Koliko je Joža duboko ukorijenjen u ovom kraju, pokazuju suze, teške i bolne kada je začuo prve taktove pjesme Mura, Mura koju su svirali tamburaši KUD-a Kotoriba.

Mnoge oči tom su se prilikom zacaklile. S njim je bila i Tatjana Holjevac, dopredsjednica Skupštine Grada Zagreba koja je rekla kako su Kotoripčani povratkom Jože Horvata postali još bogatiji duhovno, materijalno i moralno.

Izvor: 2840