Gradovi i općine 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 09.04.2016. 09:01.

Kuršanec

Otvoren Obiteljski centar za Rome

Svečanošću održanom u petak, 14. svibnja i formalno je u rad pušten Obiteljski centar za Rome u Kuršancu. Objekt s 586 kvadratnih metara površine djelomično je u funkciji još od siječnja, kad se u njega smjestio dječji vrtić Pirgo, ali je kao prigoda za svečanost iskorišten Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja.

Centar je značajniji za nas zbog susjeda koji bi nam dijelili savjete o tome kako ćemo urediti međusobne odnose, a ne vide kako su odnosi uređeni kod njih, rekao je u obraćanju uzvanicima i okupljenima Branko Šalamon, gradonačelnik Čakovca.

Razmišljanja o ovakvom centru stara su već niz godina, rekao je, ali je uvijek sve ostalo na kad bi... dok konkretnu inicijativu nije dao jedan mještanin romskog naselja u Kuršancu koji je dijelom i platio izradu projekata, rekao je Šalamon. Podsjetio je da je izgradnja objekta Centra zajednička investicija Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje je preuzelo 70 posto financijske obveze, a sredstva osigurava iz fonda EIB II te Grada Čakovca koji je osigurao 30 posto iz svojih sredstava.

Gradnja je koštala nešto više od 2,9 milijuna kuna, izveo ju je varaždinski Hidroing, što je manje nego se računalo. Neutrošena sredstva bit će iskorištena za uređenje prometnica i sportskih objekata na području naselja, ali je to zastalo zbog neriješenih imovinsko-pravnih pretpostavki. Župan Ivica Perhoč rekao je da se Međimursku županiju prečesto gleda samo kroz prizmu problema oko položaja romske zajednice – gradnja Centra najbolji je primjer da se problemi mogu rješavati zajedničkim naporima.

Mještane romskog naselja pozvao je da koriste svoja prava, ali i da preuzmu odgovornost, i to tako da odgovornim korištenjem Centra budu primjer drugim naseljima da se problemi mogu rješavati zajedničkim naporima. Perhoč je dodao da je ključ za problem integracije romske manjine u nepripremljenosti već za sam početak školovanja. Rješenje je u otvaranju predškola i u drugim naseljima, a Županija će u tome tražiti puno jači angažman od države nego dosad, istaknuo je.

Na kraju je govorio Zdenko Žunić, ravnatelj uprave za obitelj u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koji je rekao, među ostalim, da je ovaj centar jedan od niza onih koji su podignuti u raznim županijama, ali prvi koji je namijenjen specifično romskoj zajednici. Svečanost otvaranja Obiteljskog centra za Rome okončana je kraćim prigodnim programom koji su za goste i uzvanike izvela djeca vrtića Pirgo.

Izvor: 2873