Gradovi i općine 17.03.2018. 18:51. Zadnja izmjena: 17.03.2018. 21:15.

Obilne padaline

Lateralac se prelijeva kod Pribislavca, Trnava zasad 'mirna'

U subotu, 17. ožujka podvečer do redakcije Lista Međimurje stigla je fotografija čitatelja na kojoj se vidi kako je kanal Lateralac kod Pribislavca (konkretno kod "Novog Beograda") ispunio korito. Mjestimično se i prelijeva na okolne livade, tj. u naplavno područje.

U usporedbi s fotografijom snimljenom s istog mjesta koju smo objavili prije tjedan dana, razina vode je nekoliko desetaka centimetara viša. Kanal Lateralac spaja se s Trnavom na području između Čakovca, Pribislavca i Štefanca. Iako je naplavno područje štićeno nasipima, visok vodostaj Lateralca, u kombinaciji s visokom Trnavom, u konačnici može izazvati probleme.

Što pak se same Trnave tiče, oko 18 sati provjerili smo stanje u njenom gornjem toku, između Črečana i Gornjeg Hrašćana. Koritom protiče bujica, ali vodostaj nije visok; riječ je o oko pola metra vode. Problemi obično nastaju kad bujice ispune šumska korita koja se naglo slijevaju prema Macincu.

Oko 18:30 upitali smo Županijski centar 112 Čakovec imaju li kakvu obavijest od Centra za obranu od poplava Varaždin u vezi s vodostajima Lateralca i Trnave. Kazali su nam kako (još) ništa nije stiglo. No, nastave li obilne padaline, za očekivati je ponovno uspostavljanje redovne obrane od poplava kakva je uspostavljena prije tjedan dana:

Na Trnavi proglašena redovna obrana od poplava

Nasreću, taj je val do rijeke Mure prošao bez problema.