Gradovi i općine 01.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Lendavski KUD-ovi pred čakovečkom publikom

Sljedećeg četvrtka, na Dan nezavisnosti, u čakovečkom Centru za kulturu održat će se koncert pod nazivom „Na valovima kulture“. Ovaj koncert rezultat je intenziviranja suradnje između Grada Čakovca i Općine Lendava, a predstavljen je na prigodnoj konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u predvorju Centra za kulturu.

Na konferenciji su govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, župan Općine Lendava Anton Balažek, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje iz Lendave, te ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga.

- Ovaj koncert direktni je rezultat intenziviranja suradnje između Čakovca i Lendave, dogovoren tijekom nekoliko susreta koje smo župan Balažek i ja imali tijekom ove godine. Čakovečkoj publici predstavit će se kulturno umjetničke udruge s područja Lendave, a vjerujem da ćemo svi uživati u bogatom i raznolikom programu koji su gosti pripremili - rekao je među ostalim gradonačelnik Kovač. Posebno se zahvalio predsjedniku KD Pomurje iz Lendave Đaninu Kutnjaku, koji je inicijator ovog nastupa te glavni organizator programa. 

Inače, rekao je Kovač, tijekom ove godine s predstavnicima Općine Lendava održano je nekoliko radnih sastanaka, na kojima je dogovorena suradnja, a ovaj koncert samo je jedan segment. Surađujemo i na manifestacijama, pa se tako Lendava predstavila na našem Porcijunkulovu. Lendavski župan Anton Balažek rekao je da Lendava mnogo ulaže u promociju i razvoj  kulturnog života na svom području te je ovaj nastup u Čakovcu na tom tragu.

- Što se tiče suradnje između naših dviju sredina, most je i hrvatska nacionalna manjina koja živi na lendavskom području, a koja je izuzetno aktivna. Ledava se, rekao je Balažek, svojim aktivnostima upisuje na kulturnu kartu srednje Europe, a predstavljanje Lendave u Čakovcu, još je jedan doprinos tome. Koncert u kojem će premijerno uživati čakovečka publika - naglasio je Balažek, biti ponovljen za nešto manje od mjesec dana na lendavskom općinskom prazniku. 

Kako je naglasio predsjednik Hrvatskog društva Pomurje iz Lendave Đanino Kutnjak, u programu će nastupiti Komorni pjevački zbor “Vita” Lendava, Citrarska skupina “Muravidék” Lendava i Tanja Kološa, tamburaši HKD-a “Pomurje” Lendava, Prekmurska folklorna skupina “Lendava”, Folklorna skupina “Muravidék” Lendava i Folklorni ansambl Hrvatskoga kulturnog društva “Pomurje”. Kako je Lendava područje na kojem žive pripadnici triju naroda predstavit će se njihova kultura i narodna baština. Povodom koncerta "Na valovima kulture" početkom sljedećeg tjedna u predvorju Centra za kulturu biti će postavljena i fotografska izložba s motivima lendavskog kraja.

Ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga, rekao je da suradnja između Lendave i Čakovca traje dugi niz godina, ne samo u međusobnom predstavljanju, već i odlasku na manifestacije. Tako na Tribini Čakovec četvrtkom od samih početaka imaju pretplatnike s lendavskog područja, a nije ni mali broj naših sugrađana koji odlaze na manifestacije i kulturne programe preko Mure, rekao je Varga. Inače, Čakovec se na sličan način Lendavi predstavio prije pet godina. 

Koncert „Na valovima kulture“ započinje u 20:00 sati, a ulaz je besplatan.

Izvor: 3153