Gradovi i općine 08.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Levačić: Želim investirati u novi prostor

Nakon što je na općinskom vijeću Svetog Jurja na Bregu pokrenuta rasprava o najmu dječjih vrtića Žibeki u Brezju i Grlica u Lopatincu, pozabavili smo se pitanjem mogućnosti investiranja u prostore koje koriste najmoprimci. Ljubica Železnjak iz vrtića Žibeki već je za list Međimurje istaknula da nema mogućnosti investirati u proširenje vrtića za koji postoji lista čekanja od tridesetak mališana.
Potpuno drugačiji pristup ima Milica Levačić, voditeljica vrtića Grlica u Lopatincu koji radi ispod kapaciteta. Ta ustanova radi u 150 kvadratnih metara velikom prostoru, na prvom katu zgrade mjesnog odbora Lopatinec. Trenutno vrtić polazi 28-ero djece, kapacitet je 50, a rade tri odgojiteljice. Pitali smo vlasnicu Levačić kakvog je stajališta kad je riječ o investiranju u prostor vrtića Žibeki dok istodobno, na području Općine, postoji vrtić u kojem ima prostora za svu djecu sa spomenute liste čekanja.
- Kad bismo se samo malo odrekli komocije zbog koje na nekoliko koraka od obiteljskog doma imamo i vrata vrtića, onda ne bismo uopće razgovarali o pitanju popunjenosti vrtića. Zašto je problem dovesti dijete u dva, tri kilometra udaljen prostor? Osim što smo spremni primiti još djece na boravak, osobno sam spremna i na dodatno investiranje - kaže Milica Levačić.
Dvorana Mjesnog odbora Lopatinec koja se nalazi ispod vrtića Grlica, po iskustvu naše sugovornice, mogla bi biti i bolje iskorištena te izjavljuje:
- Najprikladnije bi bilo da vrtić radi u prizemlju i da imamo priliku preseliti se u tu dvoranu, tim više što se ona sada koristi samo nekoliko puta godišnje. Ako postoji stvarna potreba za još vrtićkih kapaciteta, ja sam doista spremna investirati u to i zatražiti također da u dvorištu uredimo dječje igralište. Novouređen prostor bio bi u skladu s novim pedagoškim standardima koji su vrlo visoki, a trenutno ih ne zadovoljavamo ni mi ni drugi vrtić.
Uz ova pitanja, nameće se i pitanje cijene vrtića i jaslica. Trenutno one iznose 1.000 i 1.100 kuna, a prema riječima Milice Levačić su preniske i s vremenom će morati biti uvećane.
Prema informacijama koje posjedujemo, proširenje vrtića Žibeki nije predviđeno u ovoj kalendarskoj godini iz dva razloga - najmoprimci nisu spremni investirati, a Općina Sveti Juraj na Bregu u proračunu za 2010. godinu taj novac nije predvidjela. Je li jednostavnije biti na listi čekanja ili se odvesti koji kilometar do vrtića - sloboda je procjene svakog od roditelja.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2859