Gradovi i općine 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Liječeni za zajedničkim stolom

U klupskim prostorijama KLA-a Osmijeh Donja Dubrava upriličen je susret članova klubova liječenih alkoholičara Nada Kotoriba, Zdrav život Sveta Marija i Osmijeh Donja Dubrava. Susret je inicirao Ivan Dolenec, dr. med. i terapeut u KLA-u Osmijeh.
O značaju klubova liječenih alkoholičara i njihovoj genezi tijekom povijesti govorio je doktor Dolenec, posebno istaknuvši kako je prvi klub liječenih alkoholičara u Hrvatskoj nastao 1964. godine u Zagrebu. Terapija je cjeloživotna, a napredak doživljava uvođenjem obiteljske terapije. Takvu provode i klubovi liječenih alkoholičara u Čakovcu, Murskom Središću, Prelogu, Svetoj Mariji, Kotoribi i Donjoj Dubravi.
Veronika Matotek, klupska terapeutkinja u kotoripskoj Nadi, spomenula je povezanost članstva, njihovo prijateljstvo i druženje te pomoć u kojoj najviše učiniti mogu upravo oni koji su osjetili sva zla prekomjernog konzumiranja alkohola. Marija Janković, terapeutkinja u KLA-u Zdrav život Sveta Marija, istaknula je probleme njihova kluba koji danas više-manje egzistira na obiteljima iskusnih apstinenata.
Jedan od najiskusnijih apstinenata, 71-godišnji Mato Matolek iz Svete Marije apstinent 35 godina. Poučen iskustvom iz prošlosti, naglasio je kako je stanje u društvu uvjetovalo i stanje u klubovima, a ono što njega najviše boli je saznanje kako je kod nekih popustila terapijska disciplina.
Druženje je završilo zajedničkim domjenkom.

Mladen Grubić

Izvor: 3061