Gradovi i općine 24.04.2016. 07:00. Zadnja izmjena: 24.04.2016. 08:34.

Kojim putem?

Lovrec, Gornji Mihaljevec: "Ne trebaju nam asfalt i beton, nego očuvani okoliš i turizam!"

Od Agencije za plaćanja dobili su 91 tisuću kuna za izradu razvojne strategije i najviše su rangirani od svih međimurskih gradova i općina!

Općina Gornji Mihaljevec od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobit će 91 tisuću kuna. Novac će biti upotrijebljen za izradu razvojne strategije općine. Odgovor na prijavu koja je podnesena prije deset mjeseci stigao je u četvrtak 10. ožujka. Agencija je za potrebe dodjele novca sastavljala opsežnu rang listu od 328 hrvatskih gradova i općina. Gornji Mihaljevec je s 50 bodova rangiran na 98. mjesto i najviše je rangiran iz Međimurja!

Vizija prvog čovjeka općine

Načelnik Goran Lovrec, prezadovoljan rezultatom, kaže da sad slijedi sama izrada strategije. Financiranje je riješeno i ona je povjerena zagrebačkoj tvrtci Eufondia. Ove godine bit će završena. Riječ je o temeljnom dokumentu koji će usmjeravati razvoj općine u idućih pet godina, ali i razdoblju nakon njihova proteka. Načelnika Lovreca stoga smo upitali koja je njegova vizija razvoja.

"Da bismo razmišljali o razvoju prvo moramo postaviti neke temelje. Od infrastrukture diljem općine koja je takva kakva je i kanalizacije do izgradnje dvorane i dogradnje škole", kazao je Lovrec. Potom je objasnio što misli o poduzetničkom razvoju na području općine i naročito o zoni Krč. "Ne bih ulazio u preduboku priču oko naše Poduzetničke zone Krč u Gornjem Mihaljevcu. Ona je preforsirana u prethodnom razdoblju, iako ne tvrdim da nam ne treba uopće. No ovo što je do sad napravljeno ne vodi na dobro. Čak nam je i stopiran natječaj za prodaju zemljišta u zoni, time sam vam sve rekao. Stoga nam predstavlja financijski teret", nije štedio kritike.

Općini je prvo potrebna osnovna infrastruktura

Nisam protiv poduzetništva, ali...

Dodao je kako je stanovništvo još uvijek velikim dijelom orijentirano na poljoprivredu. Na žalost, seoska gospodarstva odumiru i jedna mala općina to ne može spriječiti, nego samo pomoći ljudima koliko može. Nema mnogo ni obrtnika, nekoliko je tvrtki, a mnogi rade u Macincu, Nedelišću i Čakovcu. Općina je brežna, najrjeđe naseljena u Međimurju i Lovrec jednostavno ne smatra da poduzetništvo treba biti broj jedan na listi želja i planova.

Baliranje sijena za stoku u Prhovcu

"Nisam protiv razvoja poduzetničke klime, naravno. Ali ne bih htio da se usmjerimo na asfalt i beton. Ne vidim tu neke silne perspektive. Ne, mi imamo najveće šumske površine u Međimurju. Tu je i spomenuta poljoprivreda, ruralni život te lijep krajolik. Idemo pokušati iskoristiti resurse koje imamo i očuvati naš okoliš takav kakav je. Kroz turizam možemo ostvariti svoj potencijal i dobiti neke "novčeke". Budimo realni, i od toga se može dobro živjeti", iznio je Lovrec za list Međimurje.

Grabljanje lišća u locne u Martinuševcu

Orezivanje vinograda u Badličanu