Gradovi i općine 31.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

M. SREDIŠĆE: Zašto je Grad pristao na ucjenu?

Vijećnici Grada Mursko Središće, većinom glasova, s 4 suzdržana i jednim glasom protiv, izglasali su odluku o financiranju dijela troškova izgradnje tri teniska terena u Murskom Središću – i tako pristali na klasičnu ucjenu jednog privatnog poduzetnika iz Murskog Središća. Naime, u kompliciranoj priči oko izgradnje teniskih terena na gradskom zemljištu u kojoj Grad nije bio niti naručitelj radova, niti su imali bilo kakve veze s tim, vrti se nekoliko stotina tisuća kuna, a Grad, “niti kriv, niti dužan” sada mora pokriti iznos od 82.226,37 kuna. Novac je to izdvojen za nabavu i ugradnju tenisita, za što je Teniskom klubu račun ispostavila tvrtka Primico, čiji je gazda ujedno bio i čelni čovjek Kluba. Teniski klub lopticu je prebacio na Grad, a ovi su to odbili platiti.
Primiko je široj javnosti bio poznatiji kao vlasnik prostora, bivše trgovine Modeksa u zgradi gradske uprave. Sljednik Primika je tvrtka HJ-Projekt, istog gazde, koja je sada i vlasnik “etažne jedinice broj 3”, kako se službeno vodi bivša Modeksova trgovina.
Ucjena
Tu počinje priča o ucjeni. Grad Mursko Središće već niz godina želi obnoviti kompletnu zgradu zajedno s prostorom bivšeg kina Rudar, napravljeni su projekti, jedva postignuta kakva-takva suglasnost oko budućeg izgleda i sadržaja, dogradnji..., a onda se pokazalo da za izdavanje dozvola treba suglasnost vlasnika “etažne jedinice broj tri”. Bez toga, kompletan projekt pada u vodu, a o novcu iz fondova da ni ne govorimo jer o kandidaturi bez kompletne dokumentacije u Murskom Središću mogu samo sanjati. Tvrtka HJ-Projekt niti nakon mnogo pregovora, i pod cijenu da se nikada ne obnovi zgrada u središtu grada, nije željela dati potrebne suglasnosti, osim ako Grad Mursko Središće ne preuzme dug Teniskog kluba prema trgovačkom društvu Primiko. Tek u tom slučaju HJ-Projekt dat će sve potrebne suglasnosti vezane uz postupak pribavljanja akta na temelju kojeg se može graditi za projekt rekonstrukcije poslovne zgrade. Na ovako bezočnu ucjenu pristali su svi vijećnici vladajuće koalicije, a 4 oporbena SDP-ova vijećnika, nakon govorancije novog predsjednika gradskog SDP-a Marija Nerera, bila su suzdržana. Protiv je bila jedino dosadašnja predsjednica SDP-a Roberta Barat. Kako god, prema riječima gradonačelnika Dražena Srpaka, druge mogućnosti nema ako se želi konačno odraditi projekt uređenja zgrade. Vijećnici su tako pristali na ucjenu, a teniski klub za uzvrat će se odreći kapitalnih donacija iz proračuna (Program javnih potreba u sportu) u idućih deset godina.
V.Trstenjak

Srpak traži očitovanje
Dva dana nakon sjednice Gradskog vijeća, koje je dalo ovlast gradonačelniku da potpiše sporazum, Dražen Srpak zatražio je pisano očitovanje Teniskog kluba o svim relevantnim činjenicama vezanim uz cijeli slučaj. U slučaju da ne bude zadovoljan dokumentacijom i argumentima, gradonačelnik je zaprijetio da sporazum neće potpisarti - ni pod koju cijenu. (vt)

Izvor: 3053