Gradovi i općine 20.08.2020. 08:37. Zadnja izmjena: 20.08.2020. 09:19.

Belica - Gardinovec

Majstor Kovačić obnavlja poklonce

Ukupno je sedamnaest sakralnih objekata u beličkoj župi uz župnu crkvu u Belici i kapelu u Gardinovcu: pet poklonaca, četiri pila, sedam raspela i jedna sačuvana figuracija u zabatnoj kućnoj niši.

Obnovu šest poklonaca nagriženih vremenom naručila je Općina Belica, a majstor Ivan Kovačić (65) iz Gornjeg Kraljevca prkosi ljetnim vrućinama, vrijedno radi i kaže da ga više muči kako sačuvati što više od izvornih vrijednosti poklonaca koje obnavlja nego ljetna vrućina:

- Dobro je ovo vrijeme za posel, naročito kad se završno nanosi boja. Moj sin zapravo ima firmu za taj posel, ali ja sam prošao restauratorski tečaj pomažem mu jer znam kako se obnavlja te spomenike. To vam je rizično, ima jako oštećenih, na licu mjesta se mora odlučiti s kojim načinom doći „do zdravoga”, kako obnoviti, kako rekonstruirati ako nedostaju i najsitnije detalje... Sreća je, restauratorski zavod ima sve dokumentirano pa od njih dobijem točne upute, slike ili crteže izvornog izgleda. Negdje fali pola korpusa, negdje je odlomljena ruka sveca, negdje su ljudi sami nestručno probali obnavljati pileke... Sve se to mora popraviti.