Gradovi i općine 29.12.2019. 09:22. Zadnja izmjena: 29.12.2019. 09:22.

Problemi

Mala Subotica: Kako doskočiti blatu s poljskih putova na prometnicama?

- Ceste prema Svetome Križu i prema Orehovici pune su blata, a poljski putovi u katastrofalnom stanju. Sad je počelo smrzavati, ceste se posipavaju a u kakvom su stanju, ne daj Bože da se nešto dogodi, upozorio je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Male Subotice nezavisni vijećnik Valentin Šipuš, upitavši što se poduzima po pitanju traktorista koji obavljaju poljoprivredne poslove.

Načelnik Valentino Škvorc složio se sa Šipušem, istaknuvši kako je i sam primijetio isto, te da će se komunalni redar angažirati kako bi se utvrdilo s koje čestice dolaze tragovi. Blatnjavim cestama pokušat će najprije stati na kraj opomenama, a ne bude li učinka i novčanim kaznama. - Vidimo da je to jedini način, jer smo tako uspjeli spriječiti i parkiranje ispred vatrogasnog spremišta u Maloj Subotici, kazao je načelnik.

No, nezavisni Dejan Horvat kritiku je uputio upravo načelniku, naglasivši kako je problem u prvome redu rezultat nemara Općine jer su poljski putovi u lošem stanju.

Načelnik Škvorc naglasio je kako je baš Horvat predsjednik općinskog Odbora za poljoprivredu, pa neka inicijativa krene od njih i već na proljeće će se prionuti uređenju putova.

U raspravu se uključio i nezavisni Vladimir Domjanić, ustvrdivši kako većinu parcela na području Male Subotice obrađuju zakupci koji nisu s područja općine, te je pitao ne postoji li mogućnost naplate kakve naknade za korištenje poljskih putova.

Odgovorila mu je referentica za opće i upravne poslove Mirjana Sečan, pojasnivši kako je takva naknada postojala, ali ju je ukinuo Ustavni sud.

Naposljetku, zaključeno je da bi Općina svakako trebala napraviti više po pitanju kontrole na poljima i poljskim putovima, ali i da bi Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste u općinske proračune trebale prebaciti određena sredstva upravo za održavanje poljskih putova.