Gradovi i općine 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Marijan Kutnjak: Vlast se ponaša bahato!

Gradsko vijeće Murskog Središća čini vladajuća koalicija HDZ-HSLS-HSS-HSU i Ivan Leček koji je u Vijeće ušao sa svoje nezavisne liste, dok su u oporbi koalicija SDP i HNS – Liberalni demokrati. Njima treba pridodati i dva vijećnika HDS-a. Tijesna većina od 7:6 vijećnika u korist vladajućih, uz mjesto HSLS-ovog gradonačelnika i “nezavisnog” predsjednika Gradskog vijeća, osigurava poziciji lagodno donošenje odluka. Međutim, sadašnja opozicija vrlo je oštra u kritici poteza aktualne vlasti, a u ime Kluba vijećnika SDP- HNS Liberalni demokrati uglavnom istupa SDP-ovac Marijan Kutnjak.
Kutnjak je bio protukandidat Josipu Dobraniću na izborima za gradonačelnika i predsjednik je VMO-a Mursko Središće. Kao što to čini na sjednicama Vijeća, Kutnjak je bez dlake na jeziku progovorio i za list Međimurje nazvavši sadašnju vlast bahatom i nesposobnom.
- Izbori su prošli prije godinu dana, a ova koalicija na vlasti je dvije godine. Cijelu 2008. godinu potrošili su na snalaženje i traženje samih sebe, a 2009. na izborne laži i lažna obećanja, tvrdi Kutnjak. Nakon izbora, glavni im je cilj bio osigurati si naknade (za zamjenika gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća) koji će u iduće 4 godine porezne obveznike koštati 400 tisuća kuna. Tome treba dodati i gradonačelnikovu plaću od 640 tisuća, što je ukupno oko milijun sto tisuća kuna s dodacima.

Zaboravljiva vlast

Baveći se tako sami sobom, u 2008. godini propustili su iz proračuna Međimurske županije povući milijun tristo tisuća kuna koje su bile osigurane za izgradnju državne uprave (stara pošta), HZZO, HZMO, a također i produžiti dozvolu za odlaganje komunalnog otpada Hrastinka. Isto tako, “zaboravili” su ispoštovati ugovornu obavezu koja je sklopljena s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka od ukupne vrijednosti 5 milijuna 368 tisuća kuna, od kojih na Ministarstvo otpada oko 3 milijuna kuna za potpunu izgradnju šetnice (šoderka-frgov), što se moglo odraditi u 2009. Isto tako, “zaboravili” su ili nisu znali iskoristiti državna sredstva, za što je već sklopljen ugovor, od 11 milijuna kn za sanaciju deponija Hrastinka. Resorno ministarstvo osiguralo je oko 4,5 milijuna kuna za prvu fazu. Trebalo je samo započeti s radovima i izlobirati više sredstava od strane Ministarstva, a da su započeli sa sanacijom, bilo bi prostora za nove dogovore u vezi s financiranjem istog.

Oštetili građane za 9 milijuna kuna

Sadašnja je vlast svojim nečinjenjem, neznanjem ili nemarom oštetila građane M. Središća za oko 9 milijuna kuna. Znali su kreditno zadužiti VMO Mursko Središće za 4 milijuna kuna koje će Mjesni odbor otplaćivati idućih 10 godina, a taj će se novac utrošiti samo u renoviranje dvije ulice. Ako nastave takvim tempom, cijeli Grad neće imati kanalizaciju u idućih 40 godina. Znali su također zadužiti VMO Hlapičine za 600 tisuća kuna, što je 10 godišnjih proračuna Hlapičine. Neka samo pročitaju što su govorili o zaduženju krajem 2007. godine, kad su napustili koaliciju.
Ipak, najviše nas smeta što od sadašnje vlasti nitko nije ništa pročitao o pedagoškim normama u pred-školskom obrazovanju u kojima točno piše kakav vrtić treba Grad. Oni to jednostavno ne znaju, a nas su optuživali da si dižemo spomenik, da ne radimo razvojne projekte, prozvali su nas kočničarima razvoja Grada. U samo 2 i pol godine mandata gradonačelnika Rudolfa Klennerta bila su otvorena 124 nova radna mjesta. Javno pitam sadašnju vlast - koliko se radnih mjesta zatvorilo na području Grada u njihove 2 godine vlasti? Ukratko, ponašaju se bahato i rade štetu i Gradu i građanima - rekao je Kutnjak.
Razgovarao
Vlado Trstenjak

Izvor: 2874